ВАЖНИ СВЯТ

Испания ще получи над 81 млрд. евро от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

Испания ще получи 81 606 700 000 евро директна помощ от Брюксел по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, след като планът, предоставен от правителството, получи във вторник одобрението на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN).

От всичките държави членки на ЕС само Италия (81 740 600 000 евро) ще получи повече средства за преодоляване на последствията от пандемията от Covid-19. Още от кореспондента ни Маргарита Ралчева.

Третата държава е Франция с близо 44 милиарда, а четвърта е Германия с 29,603 милиарда евро. В тези суми влизат и средствата, отпуснати по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU), и на други европейски програми и фондове като „Хоризонт 2020“, InvestEU, развитието на селските райони и Фонда за справедлив преход.

Испания ще получи първите 9 милиарда още този месец, а до края на година се очакват още 10 милиарда.

През 2022 година са планирани да бъдат изплатени 27 милиарда евро. Останалата част от средствата ще се получават през 6 месеца в продължение на няколко години.

Съгласно изготвения от правителството План за възстановяване, те ще бъдат инвестирани в 26 програми, сред които устойчива мобилност, рехабилитация на жилища, насърчаване на малки и средни компании, модернизиране на публичната администрация, развитие на селските райони и борба с климатичните промени.

Източник: БНР

Подобни публикации

Сенатори се опитват да осуетят утвърждаването на Байдън за президент

Димитър

Гърция не облекчава мерките въпреки положителния резултат от карантината

Димитър

Електронният регистър на желаещите да се ваксинират ще е готов до края на февруари

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy