ВАЖНИ СВЯТ

Испания ще получи над 81 млрд. евро от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

Испания ще получи 81 606 700 000 евро директна помощ от Брюксел по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, след като планът, предоставен от правителството, получи във вторник одобрението на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN).

От всичките държави членки на ЕС само Италия (81 740 600 000 евро) ще получи повече средства за преодоляване на последствията от пандемията от Covid-19. Още от кореспондента ни Маргарита Ралчева.

Третата държава е Франция с близо 44 милиарда, а четвърта е Германия с 29,603 милиарда евро. В тези суми влизат и средствата, отпуснати по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU), и на други европейски програми и фондове като „Хоризонт 2020“, InvestEU, развитието на селските райони и Фонда за справедлив преход.

Испания ще получи първите 9 милиарда още този месец, а до края на година се очакват още 10 милиарда.

През 2022 година са планирани да бъдат изплатени 27 милиарда евро. Останалата част от средствата ще се получават през 6 месеца в продължение на няколко години.

Съгласно изготвения от правителството План за възстановяване, те ще бъдат инвестирани в 26 програми, сред които устойчива мобилност, рехабилитация на жилища, насърчаване на малки и средни компании, модернизиране на публичната администрация, развитие на селските райони и борба с климатичните промени.

Източник: БНР

Подобни публикации

3075 нови случая на коронавирус при направени 8470 PCR теста

Димитър

Арести в Англия след заложническата драма в Тексас

Димитър

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила, рекорден ръст на новозаразените в Европа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy