ВАЖНИ СВЯТ

Испанските депутати гласуват вот на недоверие към правителството на Педро Санчес

Днес се очаква да бъде гласуван внесеният от крайнодясната партия „Вокс“ вот на недоверие към испанското правителство начело с Педро Санчес. Вчера се проведоха дебатите, при които фокусът не беше върху докладчикът му Рамон Тамамес, а върху политическите лидери, които се опитваха да привлекат вниманието на избирателите в трудна за тях година, в която има и местни, и парламентарни избори.

Почти незабелязана остана речта на професора-икономист Рамон Тамамес, който изложи причините за искания вот на недоверие.

Вместо това направи впечатление тандемът между Педро Санчес и вторият му вицепремиер Йоланда Диас, които въпреки сложните отношения като коалиционни партньори се обединиха срещу опозиционната консервативна Народна партия и крайнодясната „Вокс“ с единствената цел да покажат „какво ще дойде“ ако не успеят да спечелят отново изборите през декември.

Най-критикувана се оказа Народната партия, която бе обвинена от управляващата Испанската социалистическа работническа партия, че се страхува да се противопостави на „Вокс“ и затова иска да се въздържи от гласуване, а от „Вокс“, че по този начин подкрепя негласно Педро Санчес. Според крайнодесния лидер Сантяго Абаскал, Алберто Нунес Фейхоо трябва да „спре да търси споразумения със социалистите“, а според Санчес да спре да се надява, че партията му ще управлява отново след като се провалиха при последната финансова криза.

Според социалистите благодарение на дебата е станало ясно, че „има два антагонистични модела“ за управление на Испания: „Това на прогресивно правителство, оглавявано от Педро Санчес, което напредва в Испания и защитава средната и работническата класа, и това на съюза между Народната партия и „Вокс““. Според лидера на „Вокс“ обаче с Народната партия са съперници за десните гласове, които консерваторите не заслужават след като не искат да ги подкрепят при гласуването на вота на недоверие на „най-лошото правителство от десетилетия“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Траурна церемония в Москва в памет на Михаил Горбачов

Димитър

Стоичков: Време е да си върнем на Зоря

Димитър

Мирослав Ангелов поведе на рали България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy