БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

ИТН иска промяна в Закона за референдумите

„Има такъв народ“ иска да се облекчат правилата за провеждане на референдуми. От парламентарната група обявиха, че ще инициират създаването на работна група с участие на всички парламентарно представени формации. Тя трябва да подготви промени в Закона за прякото участие на гражданите. Председателят на комисията за взаимодействие с гражданското общество Станислав Балабанов напомни, че „Има такъв народ“ е създадена заради референдума от 2016-а година, свикан от „Шоуто на Слави“.

Според Балабанов сегашните правила са дори вредни:

„Ще направим правилата така, за да може един референдум да се организира и да се провежда по нормален начин, защото сегашните правила, за съжаление, стопират тези граждански процеси“.

Заместник-председателят на НС Ива Митева добави, че в ИТН са обсъждали да се проведе референдум за и против военната помощ за Украйна :

„Който и да беше инициирал този референдум – дали 1/5 от народните представители, каквато ние нямаме, дали президентът и Министерският съвет, този референдум нямаше да бъде успешен, защото прагът за действителност на референдума е прекалено голям“.

ИТН подготвя и промени в Закона за политическите партии, с който отново да се опитат да прокарат идеята си за партийна субсидия от 1 лв. на глас и отмяна на безвъзмездното ползване на имоти.

Източник: БНР

Подобни публикации

Трима от пострадалите мигранти при трагедията в Локорско остават в реанимацията на ВМА

Димитър

Въвличат българи в интернет измами чрез платформи за свободна търговия

Димитър

Православната църква отбелязва Преображение Господне

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy