БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

ИТН предлага: Да бъдат намалени наполовина подписите, необходими за свикване на референдум

Да бъдат намалени наполовина подписите, необходими за свикване на референдум.Това предлагат от ИТН с проект за промени в закона за прякото участие на гражданите в управлението. За задължително провеждане на референдум вече да са необходими 200 хил., вместо досега изискваните 400 хил. подписи, предвиждат внесените поправки. А за обсъждане в парламента те се намаляват от 200 хил. на 100 хил.

Предлага се още да се премахне прага за признаване на един референдум за успешен, а именно в него да участват половината от гласувалите на последните парламентарни избори, както и изискването подписката да се предава на ГРАО за проверка в електронен вид. Увеличава се и срокът за събиране на подписи – от 3 на 5 месеца.

От ИТН отхвърлиха съмнението, че внасят промените, за да улеснят провеждането на референдума за запазване на българския лев, иницииран от „Възраждане“. Председателят на ПГ Тошко Йорданов:

„В света, в нормалните демократични държави няма праг, който да изисква да се явят толкова хора, колкото са били на последните национални избори. Това е рестриктивна мярка и тя съществува в България, за да няма референдум. А е доста грозна спекулация да връзвате някакъв референдум на една политическа партия с промяна в закона. В крайна сметка за референдума на „Възраждане“ по сегашното законодателство те са събрали 470 хиляди реални подписа. Това елиминира НС , който не трябва нищо друго да казва, освен „да“. Ако някой смята, че този въпрос е формулиран неправилно и противоречи на  конституцията, има конституционен съд, но парламентът да се прави на гламав, че нямат събрани 470 хиляди подписа, това е унизително“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев каза, че България е пред дилема по отношение на РСМ

Димитър

Жилищата в Стара Загора поскъпнаха с 30% за година

Димитър

Масова ваксинация в страната

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy