БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ОБЩЕСТВО

И малките ученици минават на дистанционно обучение?

Властите ще чакат 2 седмици новите по-строги противоепидемични мерки да сработят и ако те не намалят натиска върху здравната система, може да бъдат въведени по-строги. Сред тях е и преминаването на малките ученици към дистанционно обучение. Това стана ясно от обясненията на здравния министър Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в сряда. Преди ден изненадващо и в пълно противоречие с всички дотогавашни уверения на управляващите здравният министър издаде заповед, с която от четвъртък за срок от 2 седмици учениците в гимназиалния етап и студентите преминават на дистанционно обучение, нощните заведения затварят, въвеждат се и ограничения за конференции и спортни дейности.

Ангелов увери в сряда пред БНТ, че „за две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат“. Не е ясно доколко сигурно е това обаче предвид факта, че само до вторник сутринта министърът на образованието Красимир Вълчев твърдеше в медийни изяви, че не се предвижда преминаване на дистанционно обучение на национално ниво, а няколко часа по-късно здравният министър разпореди точно обратното за големите ученици от 8 до 12 клас. Засега учениците от начален и прогимназиален етап до 7 клас включително ще продължат присъствения учебен процес с изключение на училищата, на които е издадено разрешение за обучение от разстояние в електронна среда за 1-7 клас от министъра на образованието и науката.

Ангелов: Мерките не са закъснели, няма да ги променяме 2 седмици

Резкият завой в позицията на правителството относно мерките здравният министър обясни с дифузното разпространение на вируса и с това, че ако сега веригата на предаване не бъде прекъсната, може да стане късно. Според Ангелов въведените мерки не са закъснели, каквито упреци има в общественото пространство.

„Много е важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените. И втората цел е да се намали натиска върху здравната система. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат“, заяви Ангелов.

Той отново каза, че в момента системата е по-добре подготвена за епидемията отколкото е била пролетта, но основният проблем е умората на хората и увеличаващият се натиск върху здравната система. „Тя няма да издържи, ако се засили натискът“, коментира здравният министър.

„Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна медицинска помощ, то трябва хората да работят в нормална среда, а не под натиск. В много РЗИ в страната имат нужда от помощ, търсят се доброволци. Командироваме служители от НЗОК, работим съвместно, цялата здравна система е мобилизирана“, каза Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира пред бТВ, че епидемичната ситуация се утежнява, някои болници вече изпитват затруднения и мерките ще се затягат, особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите.

Кунчев: И малките ученици може да минат на дистанционно обучение

По думите му е много е вероятно и най-малките ученици да учат дистанционно – въпреки позицията на МОН, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най-много трудности. „Ако данните покажат, че е необходимо, ще минат на дистанционно обучение“, каза Кунчев. Кунчев отхвърли предположението, че заради началото на учебната година е започнало и покачването на заболеваемостта.

„Инкубационният период на вируса е 4-5 дни. От 15 септември мина доста време, така че не може да обвиняваме тях“, уточни Кунчев.

По думите му е възможно допълнително затягане на съществуващите мерки, без да се стига до локдаун на населени места, тъй като тази мярка не била много ефективна.

„Вечерният час според мен не е от най-ефективните, създава затруднения на гражданите, но в общини, където е твърде голяма заболеваемостта, властите го правят“, коментира Кунчев. Той допълни, че извън мерките на национално ниво остава възможността на местно ниво да се вземат решения.

„Проблемът със смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в случая. Заведенията смятат, че са нарочени и някой ги мрази; училищата смятат, че ги ограничаваме“, коментира той.

Според него има голяма вероятност извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, но не се ангажира с конкретни прагове на заболеваемост: „При другите респираторни заболявания има 2-3-4 седмици пик и следва спадане. Дали ще стане така се надявам, но не вярвам – не се държи като типичен респираторен вирус“, каза той.

Фандъкова: Засега не се налага затваряне на детските градини

Не се налага затваряне на детските градини в София заяви в сряда кметът Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че към момента няма нужда от налагането на допълнителни мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус.

„Никоя система не може да издържи, ако хората си останат у дома“, каза още Фандъкова и изрази надежда всички граждани да се включат активно в спазването на мерките. Тя потвърди, че гимназистите преминават към дистанционно обучение за две седмици, както гласи заповедта на здравния министър от късно снощи. Мярката влиза в сила от утре – 29 октомври.

„Преминаването към дистанционно обучение трябва да се случи внимателно. В детските градини това е изключително неудобство за родителите, но ще реагираме спрямо ситуацията“, отбеляза Фандъкова.

В трите многопрофилни градски болници леглата, отделени за болни, са запълнени, във Втора градска болница е открито допълнително отделение за прием на заразени с Covid, обобщи Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Епидемията се ускорява– 2569 заразени за ден

Междувременно епидемията продължава да ускорява разпространението си. Общо 2569 са заразените с коронавирусната инфекция за последното денонощие, които са открити с 11 226 PCR теста. Процентът на положителните проби остава висок, въпреки многото тестове – 22.9%.

Потвърдените у нас случаи от началото на пандемията са 42 701. От тях 22 597 са активни, а оздравелите са 18 943.

Пациентите, настанени за лечение в болница, продължават да се увеличават и вече са 2217. От тях 145 се намират в интензивни отделения или клиники.

От началото на пандемията са заразени 2020 медицински служители, но продължава да няма ежедневна информация колко от тях са активни случаи..

Общо 25 души са починали с коронавирусната инфекция за последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи у нас нараства до 1161. /mediapool.bg

Подобни публикации

Призив за кръводаряване в международния ден на пациентите с талесемия

Димитър

Ариф Маджид: Разделението във вдигането на тежести е в историята

Димитър

Гешев иска Конституционният съд да каже дали ВСС може предсрочно да прекрати мандата му

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy