ОБЩЕСТВО

И с ваксина животът през пролетта на 2021 г. няма да е нормален

И с ваксина животът през пролетта на 2021 г. няма да е нормален

Дори до края на 2020 г. да се появи ефективна ваксина срещу новия коронавирус, животът няма да се завърне към предишното си състояние в следващата половин година и по-вероятно е нормализация да настъпи през пролетта на 2022 г.

Това предпреждават група водещ ибритански изследователи от Royal Society, които призовават хората да проявят реализъм за това какво и кога може да бъде постигнато от ваксина срещу COVID-19.

„Ваксината дава надежда, че евентуално може да сложи край на пандемията, но знаем, че историята на разработването на ваксини е пълна с много провали“, казва д-р Фиона Кули от лондонския „Импириъл колидж“.

Колегите ѝ напомнят в обширен доклад неведнъж посочвани факти – ваксината ще трябва да е адаптирана за различни групи от населението, да се произведе в огромно количество в невиждано кратки срокове и да се транспортира и постави на милиарди хора. Всичко това означава, че отмяната на ограниченията ще трябва да става на етапи, а ефектът от ваксината да се усети в рамките на една година след началото на прилагането ѝ.

„Появата на ваксината на пазара не означава, че след месец всички ще са ваксинирани. Говорим за половин година, 9 месеца… година. Не става дума, че животът изведнъж ще се върне към нормалния си ритъм през март“, посочва проф. Нилай Шах от „Импириъл колидж“, цитиран от Би Би Си.

Той допуска, че темпото на ваксиниране може да бъде 10 пъти по-бързо от това за сезонен грип и само във Великобритания ще изисква единствено с това да се занимават до 30 хиляди души. При това не знаем отговори на въпроси като има ли достатъчен капацитет за превоз и съхраняване на ваксини при минус 70-80 градуса, ще е достатъчна ли една доза или ще трябва да се повтаря процедурата, за колко време ще защитава ваксината и колко време ще е необходимо за установяване на дълготраен имунитет сред населението.

После идват въпроси като този дали ще е нужно въвеждането на имунизационен паспорт, който да се изисква за допускане на чужденци в страната или за пътуване на собствените граждани в чужбина.

И това е при положение, че се е преодолее растящата съпротива и нежелание на значителна част от населението да си постави ваксина. Ако този проблем остане, властите ще трябва да обмислят дали да не въведат изисквания за допускане до домовете за възрастни или до училище на децата само след задължителна имунизация.

Източник: dnevnik.bg

Подобни публикации

В разгара на пандемията: COVID-19 кючек в болница (ВИДЕО)

admin

Прокуратурата остави по бели гащи мафиотската структура на Къро, Цецо, Бобока и компания и осветли поръчковия „Бърд“

admin

Защо сключваме църковен брак

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy