ВАЖНИ СПОРТ

Йордан Йовчев празнува юбилей

Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев празнува 50-годишен юбилей днес.

Йовчев е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина 2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни 2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион.

На 24 август 2012 година Йовчев обяви края на спортната си кариера.

На 15 март 2013 година гимнастикът беше избран за заместник-министър на физическото възпитане и спорта от служебния министър Петър Стойчев, а на 23 май същата година запазва поста при министър Марияна Георгиева. На 12 август 2014-а в избран отново за заместник-министър в служебното правителство с министър Евгения Раданова.

През януари тази година беше презибран за генерален секретар на Българската федерация по гимнастика.

Йордан Йовчев е първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. Българинът е стартират на шест олимпиади в спортната си кариера (от 1992 до 2012 г). През 2012-а е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки.

От декември 2008 до 2012-а е председател на българската федерация по спортна гимнастика.

Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година в Пловдив. Възпитаник е на спортното училище в родния си град. Първите си стъпки в гимнастиката прави, когато е седемгодишен.

Източник: БНР

Подобни публикации

Руската армия се стреми към Приднестровието

Димитър

Проф. Габровски започва срещи с парламентарните сили, търси подкрепа за правителство

Димитър

Зеленски заяви, че е в ход мащабна офанзива на Русия в Източна Украйна

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy