БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Кабинетът иска тълкувателно решение от КС за отстраняването на „тримата големи“ в съдебната власт

Служебното правителство реши да поиска задължително тълкувателно решение от Конституционния съд – дали правосъден министър може да иска отстраняването на т. нар. трима големи в съдебната власт – председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор.

Според служебния правосъден министър Янаки Стоилов подобно тълкувание е необходимо:

„Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава, защото, ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите“.

Стоилов потвърди, че ще обжалва пред ВАС решението на Висшия съдебен съвет, с което бе отхвърлено искането му да се задейства процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста.

Стоилов обаче уточни, че това искане трябва да бъде подържано и от следващия правосъден министър, който и да е той:

„Това според мен ще бъде един важен тест за тези неща, които се говорят по отношение на задълбочаване на съдебната реформа, на отчетността и отговорността на магистратите. За мен такива практически индикатори са много по-важни, отколкото общите и вече банализирани заявления как трябва да се реформира нашата правна система“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди друго освен отвращение

Димитър

41 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие

Димитър

Кузманов и Шиникова играят във II кръг на квалификациите за Уимбълдън

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy