БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Кабинет без лидери, технически, изграден върху 5 приоритета… Идеята на ДБ

„Демократична България“ е готова да поеме отговорността да излъчи кабинет, който може да реши пет национални задачи. Той ще бъде технически и няма да разреши политическите разделения, а ще извади пред скоби националния интерес, обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той подчерта, че петте национални задачи практически завършват архитектурата на мечтата за европейска България: влизането в Шенген и в Еврозоната, извършването на съдебната реформа, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизацията на армията. И предупреди, че ако отидем на избори, поставяме под съмнение решаването на тези задачи, особено членството в eврозоната.

Описа и идеята си за техническото правителство с третия мандат като съставено от хора, на които може да се има политическо доверие, а и които могат да свършат работата.

„По-малкият въпрос е дали ще се намерят 121 души в парламента в деня Х, по-важният е как ще работи после той в деня Y. Ако не можем да направим това усилие, направо да кажем на избирателите – ние сме несъстоятелни“, разясни Иванов.

„Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи“, посочи още Иванов пред bTV.

Той обяви готовността на ДБ да застане в средата на това бойно поле, каквото е българската политика и където всеки замеря другия с какво ли не и да заеме ролята на посредника. По думите му съдбата на посредника е, ако не успее, всички да кажат: Ти не успя?, ако успее, всички да кажат: Ние успяхме!

„Няма да търсим подкрепа от никого, това не е съгласие за състав на кабинет и за съвместно управление, говорим от името на императива да има правителство за постигане на националните задачи“, категоричен бе той, но напомни, че първо трябва да стане ясно на кого президентът ще даде мандата.

Христо Иванов заяви по повод номинацията му от Бойко Борисов да е бъдещ премиер, че това е политическа интрига, защото лидерът на ГЕРБ много добре е знаел за отдавна обявената позиция на ДБ за правителство без политически лидери.

„Показали сме своята сериозност да водим диалог, но да не позволяваме компромис с важните задачи“, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов подчерта в заключение, че е изключително важно да се сформира редовен кабинет, при това в момента.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът: Правителството да се вслушва в гласа на хората

Димитър

3075 нови случая на коронавирус при направени 8470 PCR теста

Димитър

1701 са новите случаи на коронавирус, починали са шест души

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy