БЪЛГАРИЯ

Казанлък е домакин на международен форум за етерични масла

Казанлък е домакин на международен форум посветен на българското розово масло и етеричните култури. Фокус на обсъжданията ще бъде  предизвикателствата пред сектора и потенциалното въздействие на новото законодателство на Европейския съюз.

На двудневния форум ще присъстват кметове на български и европейски общини, известни с отглеждането на етерично-маслените култури и парфюмерийна индустрия, включително от Франция и Италия. Те се обединяват и в асоциация, която да брани интересите им.

Фокус се поставя на обсъжданите промени в Европейския Регламент за производството на етерични масла, които все още са неясни. Кметът на Казанлък Галина Стоянова и на френския град Грас вече изразиха опасения, че етерични масла като розовото може да получат обозначение като на химичен продукт. Това притеснява и производителите в този сектор.

Галина Стоянова припомни, че българското предложение към Европейската комисия е розовото масло да бъде разглеждано като изцяло естествен продукт.

Асоциацията на европейските кметове на региони в сферата на производството на етерични масла ще приеме и още 12 кметове на общини от континента.

Международният форум е част от програмата на юбилейните 120-ти Празници на розата в Казанлък. Поканени на срещата са евродепутати, народни представители и министри от служебния кабинет.

Източник: БНР

Подобни публикации

КЕВР решава за цената, по която ще се продава природния газ през януари

Димитър

Изследват за коронавирус учителите и персонала на училищата в Старозагорска област

Димитър

АИКБ: Цел на България трябва да е минимум 6% годишен ръст на БВП

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy