ОБЩЕСТВО

Какви болнични ще се издават на родителите на карантинираните ученици?

Какви болнични ще се издават на родителите на карантинираните ученици?

Tемата, която вълнува всички – как ще се прилага карантината в семействата с ученици и работещи родители, когато се полага болничен, колко дни и за какво и каква е процедурата?

„Причина за временна нетрудоспособност под номер 12 е карантината. „Заразна болест – при повод и във връзка с такава“ и „За гледане на дете под карантина“. Това се отбелязва в причините”, обяснява д-р Гергана Николова, предава NOVA.

Тя добавя, че такива методи са били използвани и преди. „И в момента се прави, и се е правило и досега. Защото имахме епидемия от морбили – тогава също карантинирахме деца, тогава също издавахме болничен лист за гледане на дете по време на карантина”, казва специалистът.

Всеки родител на карантинирано дете посещаващо детско заведение, има право на такъв болничен лист, обяснява д-р Николова. Родителите на по-големите деца посещаващи училище – също, това пък казват от социалното министерство. Като разкриват пред родителите и варианти за платен или неплатен годишен отпуск.

В случай на неплатен, може да се кандидатства за целева помощ пропорционална на дните от карантината. Ако детето в семейството е едно и е до 14 години, помощта стига до 610 лева. Ако децата са повече – до 915 лева. Предвижда се и патронажна грижа за родители също поставени под карантина.

„Най-вероятно една голяма част от родителите може вече да нямат отпуски, тъй като след предишните три месеца не всички вероятно сме били в хоум офис. Тук, предполагам, че варианта с един добре регламентиран болничен, би успокоило и би ни дало още една алтернатива”, казва Яна Алексиева от Асоциация „Родители”.

От Асоциация „Родители” считат всичките варианти за приемливи. Това, за което апелират обаче, е информацията да достига по-бързо до тях, да се обсъжда и съгласува с тях, за да бъдат и те по-спокойни.

„Личните лекари също трябва да бъдат информирани, защото има много нужда в момента да знаем ако детето ни се почувства зле, какви са стъпките оттук нататък”, добавя Яна.

Дали да се издаде болничен лист и за колко време да бъде той обаче, ще решават не личните лекари, а районният емидемиолог.

„Трябва да има предписание от районния епидемиолог, който да е обявил, че да, това дете наистина се поставя под карантина, поставя се за определения срок, това нещо е описано в предписанието и е качено в единна информационна система”, обяснява д-р Николова.

Да се разгледа възможността за увеличаване дните за отсъствие по преценка на родителите, така наречените „домашни причини“ и възможността за безплатни PCR тестове за ученици. Това са пък предложенията на родителите. Иначе и сред тях, и след общопрактикуващите лекари има умерени оптимисти по отношение на бъдещото разпространение на вируса в училище.

„Ние децата не ги бяхме затворили. Тези деца през цялото време са си играли. Били са по площадките, по блоковете, ходили са си в къщите. Така че не мисля, че особено ще се влоши особено положението с това, че нашите деца ходят на училище”, казва д-р Николова.

Стига добре да ги научим добре, че трябва да спазват дистанция, напомня още веднъж тя, да мият често ръцете си и извън класната стая и да поставят предпазна маска.

Източник: dunavmost.com

Подобни публикации

Разкритие: Ето кой близък до Бойко Рашков е топлата връзка с Васил Божков

admin

Фактори, които могат да повлияят на лихвения процент по автомобилния кредит

Димитър

Как да се подготвите за интервю, за да успеете и да получите работата?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy