БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Какви промени предлага „Демократична България“ за Бюрото по защита на свидетели

„Демократична България“ предлага Бюрото по защита на свидетели, което охранява граждани, застрашени във връзка с наказателни производства, да бъде на подчинение на Министерството на правосъдието, а не на главния прокурор, както е в момента. Законовите промени са внесени в деловодството на Народното събрание.

Вносителите посочват, че в последните години Бюрото по защита е било отклонено от основната си функция да осигурява защита на застрашени свидетели и други участници в наказателни производства и се е превърнало в „лична гвардия на главния прокурор.

Той е бил овластен над дейността на Бюрото и е ограничавал правото на защита на лица.

Пред „Хоризонт“ Надежда Йорданова от ДБ заяви:

„Бюрото трябва да се върне към своята същност за застрашените лица в наказателния процес, а охраната на главния прокурор и на други застрашени магистрати, които, разбира се, всеки магистрат, чийто живот, сигурност, семейството му са поставени под някаква заплаха, трябва да бъдат охранявани. Но нека това да бъде по реда, по който се прилага за всеки един висш служител от държавата“.

От коалицията цитират и данни, според които намаляват хората, на които е предоставена защита, а на този фон през миналата година са проведени процедури по назначаване на близо 60 нови служители в Бюрото по защита.

Предложените промени ограничават възможността за злоупотреба с правомощия от страна на обвинител №1.

„Това е изключително необходимо. От една страна да се повиши ефективността на разходваните бюджетни средства, а от друга – да се гарантира и самото адекватно функциониране на Бюрото по защита“, коментира още Надежда Йорданова.

НС задължи главния прокурор да докладва за работата на Бюрото по защита на свидетели
Преди дни парламентът прие и решение, с което задължи главният прокурор Иван Гешев в 14-дневен срок да представи доклад за работата на Бюрото.

А в Конституционния съд има и образувано дело по искане на президента съответства ли на Основния закон тази структура.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ротация на класовете за присъствено и дистанционно обучение

Димитър

АТАНАС ЧОБАНОВ ИЗНУДВА ЩАТСКИ ДИПЛОМАТИ СЪС СРС-ТА

admin

Перник е отличен с грамота на Международното изложение „Културен туризъм“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy