ДОМ

Какви са ползите от циклене на паркет?

Не всеки знае какво е циклене на паркет, затова нека се спрем по-подробно. Паркетът е стандартното подово покритие. Въпреки факта, че почти всяка година се появяват нови материали, той не излиза от мода. Но дори и това луксозно покритие все пак се износва с времето. Можете, разбира се, да демонтирате стария паркет и да го замените с нов. Или да направите друго – да му дадете „втори шанс“.

Ползи от циклене на паркет

Машинното циклене на паркет ви позволява да коригирате дефектите на паркета. Но, за съжаление не всички. Ако покритието е било наводнено с вода и матриците са набъбнали и деформирани, тогава възстановяването е невъзможно. Единственият вариант е пълна подмяна.

Същото важи, ако дъските са повредени от гъбички и мухъл. Или ако дебелината им е по-малка от 5 мм.

Но при износване само на лака и при поява не твърде дълбоки драскотини по повърхността – тогава е напълно възможно да подновите настилката чрез циклене.

По време на обработката се отстранява горният слой на дървото, заедно с дефектите, възникнали по време на работа. След това свежото дърво се покрива със слоеве лак и паркетът възвръща първоначалния си вид. Това всъщност е единственият начин за възстановяване на паркета без подмяна.

Но имайте предвид, че всеки път, когато го циклите, паркетът става по-тънък. По правило се допускат три цикления. След това трябва да смените настилката.

Какво включва процесът на циклене на паркет?

След вече обяснихме, че е невъзможно старият паркет да се поднови без циклене, нека разберем и как да се подготвите за работа. Подът трябва да е сух и чист, за което се препоръчва почистване с прахосмукачка.

Тъй като по време на работа се генерира много изключително фин прах, желателно е помещението да се изпразни напълно. Препоръчително е да стегнете всички мебели, които остават в стаята, с найлон, за да няма празнини, през които да проникне прах.

Плафоните могат да бъдат обвити с найлонови торбички за боклук. Прозорците и вратите в процеса на циклене на паркет трябва да бъдат плътно затворени, а пукнатините под вратите да бъдат запушени.

Желателно е работата да се извършва в респиратор и тесни дрехи, които не позволяват на праховите частици да преминат към тялото.

Препоръчително е да използвате меки обувки или дори чорапи на довършителния етап, за да не надраскате повърхността на паркета. Дрехите трябва да прилягат плътно към тялото, така че да не могат да бъдат захванати от въртящи се части на механизмите.

В процеса на работа с машина за изстъргване е необходимо да се правят плавни равномерни движения, за да не се повреди повърхността на паркета.

Ако всичко това ви се вижда непосилно за вас, винаги можете да се обърнете към фирма за циклене на паркет и да оставите специалистите да свършат цялата работа!

Подобни публикации

Viksofia.bg – професионални ВиК услуги в столицата

Димитър

4 Водопроводни проблема от които ще ви заболи главата

Димитър

Няколко причини да наемете професионални хамали

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy