ОБЩЕСТВО

Какви са разликите между заем и кредит?

Заемът и кредитът са различни механизми за финансиране. И двата са банкови продукти, които предоставят капитал на кандидата, но имат разлики по отношение на определението и целите. Докато кредитът осигурява всички искани пари наведнъж в момента на отпускането му, при кредита банката предоставя на клиента парична сума, която той може да използва според нуждите си, като разполага с цялата заета сума, част или Нищо.

Разлики между заем и кредит

Заемът е финансов продукт, който позволява на потребителя да получи достъп до фиксирана сума пари в началото на операцията, с условието да изплати тази сума плюс договорената лихва в рамките на определен период. Погасяването на кредита става чрез редовни вноски. Сред основните характеристики на финансовия заем са:

-Операцията има предварително определен живот.

-След като целият капитал бъде амортизиран чрез плащане на вноски (месечни, тримесечни, полугодишни…), операцията се прекратява без възможност за достъп до повече пари, освен ако не бъде формализиран нов заем.

-Лихвата се начислява върху цялата сума на заем.

-Заемите са с по-дълъг срок, обикновено години.

Заемът е по-гъвкава форма на финансиране, която позволява достъп до заетата сума според нуждите на всеки момент. Кредитът установява максимален лимит на паричните средства, в рамките на който клиентът може да се разпорежда частично или изцяло. Възможно е клиентът да използва всички предоставени пари, само част или нищо. Разглеждаме основните характеристики на кредита, които го отличават от заема:

-Лихвите по кредитите обикновено са по-високи от тези по заем.

-Лихвата се плаща само върху използваната сума, въпреки че може да има минимална комисионна върху неусвоения баланс.

-След като парите се върнат, ще бъде възможно да продължите да имате повече, стига зададеният лимит да не бъде надвишен.

-Като цяло, за разлика от заема, кредитът се подновява всяка година, за да продължи да позволява на клиента да използва тази линия на финансиране , когато е необходимо.

Обичайните цифри за получаване на финансиране чрез кредит са кредитната карта и кредитната политика или кредитна линия, която обикновено се артикулира чрез разплащателна сметка, в която могат да се правят депозити и тегления на средства до лимита.

Кредитите обикновено се използват за покриване на пропуски между вземанията и плащанията от компаниите, за справяне с конкретни периоди на липса на ликвидност или за конкретни покупки. От друга страна, заемите обикновено се използват за финансиране на покупката на стока или услуга.

Подобни публикации

Какви болнични ще се издават на родителите на карантинираните ученици?

Димитър

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

admin

Жена осъди РЗИ за наложена карантина

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy