ОБЩЕСТВО

Какви са разликите между заем и кредит?

Заемът и кредитът са различни механизми за финансиране. И двата са банкови продукти, които предоставят капитал на кандидата, но имат разлики по отношение на определението и целите. Докато кредитът осигурява всички искани пари наведнъж в момента на отпускането му, при кредита банката предоставя на клиента парична сума, която той може да използва според нуждите си, като разполага с цялата заета сума, част или Нищо.

Разлики между заем и кредит

Заемът е финансов продукт, който позволява на потребителя да получи достъп до фиксирана сума пари в началото на операцията, с условието да изплати тази сума плюс договорената лихва в рамките на определен период. Погасяването на кредита става чрез редовни вноски. Сред основните характеристики на финансовия заем са:

-Операцията има предварително определен живот.

-След като целият капитал бъде амортизиран чрез плащане на вноски (месечни, тримесечни, полугодишни…), операцията се прекратява без възможност за достъп до повече пари, освен ако не бъде формализиран нов заем.

-Лихвата се начислява върху цялата сума на заем.

-Заемите са с по-дълъг срок, обикновено години.

Заемът е по-гъвкава форма на финансиране, която позволява достъп до заетата сума според нуждите на всеки момент. Кредитът установява максимален лимит на паричните средства, в рамките на който клиентът може да се разпорежда частично или изцяло. Възможно е клиентът да използва всички предоставени пари, само част или нищо. Разглеждаме основните характеристики на кредита, които го отличават от заема:

-Лихвите по кредитите обикновено са по-високи от тези по заем.

-Лихвата се плаща само върху използваната сума, въпреки че може да има минимална комисионна върху неусвоения баланс.

-След като парите се върнат, ще бъде възможно да продължите да имате повече, стига зададеният лимит да не бъде надвишен.

-Като цяло, за разлика от заема, кредитът се подновява всяка година, за да продължи да позволява на клиента да използва тази линия на финансиране , когато е необходимо.

Обичайните цифри за получаване на финансиране чрез кредит са кредитната карта и кредитната политика или кредитна линия, която обикновено се артикулира чрез разплащателна сметка, в която могат да се правят депозити и тегления на средства до лимита.

Кредитите обикновено се използват за покриване на пропуски между вземанията и плащанията от компаниите, за справяне с конкретни периоди на липса на ликвидност или за конкретни покупки. От друга страна, заемите обикновено се използват за финансиране на покупката на стока или услуга.

Подобни публикации

Павел Вълнев: Северна Македония е много важна за нас и България трябва да използва практично позицията си на член на ЕС

admin

Българска майка на 9 деца моли за зимни обувки на рожбите си – Гледа ги с 1 лев дневно

admin

Гала: Бойко Борисов е велика личност, която ще се помни и след 100 години!

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy