ИКОНОМИКА

Какво е дебитна карта и как мога да я използвам?

Дебитната карта е вид пластика, издавана от финансова институция, с магнитна лента на гърба и електронен чип, който съхранява информация за данните за достъп на притежателя, името и номера на сметката. Тя се използва за извършване на различни финансови транзакции и е свързана с парола или ПИН код за оторизиране на тези транзакции. Дебитната карта е добра алтернатива за контролиране на разходите и спазване на месечния бюджет на домакинството – два съществени аспекта на финансовото здраве.

Дебитните карти са най-разпространеният вид карти. Те работят по прост начин: свързани са с банкова сметка и могат да се използват за плащане в магазини или теглене на пари в брой от банкомати, като сумата на транзакцията се приспада незабавно от наличното салдо по свързаната сметка. Ако в сметката няма достатъчно пари, транзакцията не може да бъде извършена.

Основните му приложения

Може да се каже, че дебитната карта е началото на заместването на парите в брой, тъй като тя позволява плащания за различни услуги, както обществени, така и частни; извършване на покупки в различни магазини в страната или в чужбина, а също така служи за достъп до пари в брой чрез теглене от банкомати. Тя също така позволява безконтактни плащания и позволява по-добър контрол на разходите, тъй като всеки един от тях може да бъде прегледан с датата на транзакцията и мястото, където е направена покупката, чрез извлечението от сметката.

Разлика между кредитни и дебитни карти

Кредитната карта ви позволява да извършвате плащания, без да е необходимо да разполагате със средства по сметката си, тъй като банката предоставя на картодържателя определена сума пари на кредит. При дебитната карта обаче покупките се дебитират директно и незабавно от сметката, така че е необходимо да има достатъчно средства по сметката.

Освен това кредитните карти позволяват финансиране, т.е. предлагат възможност за плащане на вноски и извършване на покупки, без да е необходимо да се плаща цялата сума на място. Следователно кредитът се предоставя имплицитно от банката. От друга страна, дебитните карти сами по себе си са платежно средство. Сумата се дебитира директно от сметката на притежателя и се приспада директно от неговия баланс.

Подобни публикации

Тайната на правилното общуване с кредитен инспектор

Димитър

Защо трябва да регистрирам фирмата си?

Димитър

Къде можете да получите кредит според нуждите си?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy