ЛЮБОПИТНО

Какво представляват хидравличните спирачки на велосипеда

Съвременните велосипеди са оборудвани с различни видове спирачни системи, като всяка от тях разбира се има своите предимства и недостатъци.  Изборът на велосипед, според този критерий зависи от много фактори. Несъмнено сред всички видове спирачни системи за велосипеди, най-популярни са хидравличните, които са и най-търсените. Те заслужено се считат за най-добрият вариант за екстремен и агресивен стил на шофиране. Ето защо, ако искате вашият велосипед да има мощни и надеждни спирачки, тогава трябва да се спрете на модел с хидравлична спирачна система.

Устройство и принцип на действие на хидравличните спирачки

Предназначението на всеки спирачен механизъм е да води до спиране движението на превозното средство. Главните елементи, при хидравличните спирачки на велосипеда са хидравлична линия, спирачен ротор, спирачен лост и щублер. Основната разлика между тях и механичните спирачки е, че за задвижването на спирачните накладки се използва хидравлична линия, а не кабели.

Принципът на работа на хидравличните спирачки е, че при тях хидравликата свързва спирачните лостове със спирачния механизъм. Хидравличната линия е пълна със спирачна течност, под налягане. Когато велосипедистът натисне лоста на спирачката, спирачният цилиндър изтласква спирачната течност от хидравличната система и упражнява натиск върху работния цилиндър, който е монтиран на вилката или на рамката на велосипеда. Той от своя страна, задвижва буталото и спирачните накладки, които блокират колелото през спирачния диск.

Защо хидравличните спирачки са по-добри от механичните

Основната разлика, между механичните и хидравлични спирачки за колело е в системата на захранване, която при механичните се осъществява, с помощта на стоманен кабел. Силата от натискане на дръжката, при хидравличните спирачки, се предава от спирачната течност, която е почти несвиваема, поради което производителността тук е много по-висока.  Другите преимущества, които правят хидравличните спирачки много по-добри са:

– С тях велосипедът има много по-къс спирачен път

– Хидравличните спирачки дават възможност за използването на велосипеда при каране по различни неравни терени

– Хидравличните спирачки не се нуждаят от често регулиране

При избора на спирачна система на велосипеда, следва да се вземат предвид  личните предпочитания и стила на каране, като за градски условия, може да изберете велосипед с надеждна механична спирачна система, докато за карането при по-екстремни планински условия, за предпочитане са хидравличните спирачки, които са по-надеждни и гарантират по-голяма безопасност.

Основни предимства и недостатъци на хидравличните спирачки за велосипед

Прецизността на работа и възможността за бърза реакция и спиране в екстремни ситуации, са едни от основните предимства на хидравличните спирачки. Това ги прави предпочитани, както от производителите на велосипеди, така и от велосипедистите. Сред другите основни предимства на хидравличните спирачки са:

– При правилна поддръжка, механизмът на работа и високата прецизност, правят хидравличните спирачки  много по-надеждни от механичните.  Издръжливостта им също е качество, което ги прави предпочитани, при екстремно шофиране по различни неравни терени и при спускане

– Контролиране силата на спиране, също накланя везните, в полза на хидравличните спирачки

– Хидравличните спирачки, при велосипедите се отличават с прецизна точност, при спиране и висока скоростна реакция на механизма, при натискане на лоста на спирачката

– Хидравличните спирачки са изключително издръжливи при движение и устойчиви на износване.

Този вид спирачна система при велосипедите, несъмнено има и своите недостатъци, като един от основните е сложността на ремонта им. Тя е доста сложна и изисква умения и познания за нейните характеристики, при поддръжка. Ремонтът на хидравличните спирачки, при липса на опит могат да причинят много трудности. Сред останалите им недостатъци, следва да отбележим и:

– Високата цена

– Теглото на конструкцията

– Възможността от изтичане

– Невъзможността за инсталиране на стандартен багажник

– Затруднен демонтаж и монтаж на колелата.

Причини за повреда на хидравличните спирачки

Съществуват редица фактори, които могат да доведат до повреда на хидравличните спирачки. сред тях са:

– Проникване на вода в хидравличната система

– Падане и удар на велосипеда

– Изключване на хидравличната верига

– Намалена еластичност на спирачния лост и други.

Диагностиката и ремонтът в тези случаи, следва да бъдат извършени от квалифициран специалист.

Подобни публикации

Няколко вида грим за бал, който ще задоволят всеки вкус

Димитър

Български суперхрани: Богати на хранителни вещества храни, които да добавите към вашата диета.

Димитър

Причини, поради които кожените чанти са перфектната инвестиция

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy