ЛЮБОПИТНО

Какво представляват хидравличните спирачки на велосипеда

Съвременните велосипеди са оборудвани с различни видове спирачни системи, като всяка от тях разбира се има своите предимства и недостатъци.  Изборът на велосипед, според този критерий зависи от много фактори. Несъмнено сред всички видове спирачни системи за велосипеди, най-популярни са хидравличните, които са и най-търсените. Те заслужено се считат за най-добрият вариант за екстремен и агресивен стил на шофиране. Ето защо, ако искате вашият велосипед да има мощни и надеждни спирачки, тогава трябва да се спрете на модел с хидравлична спирачна система.

Устройство и принцип на действие на хидравличните спирачки

Предназначението на всеки спирачен механизъм е да води до спиране движението на превозното средство. Главните елементи, при хидравличните спирачки на велосипеда са хидравлична линия, спирачен ротор, спирачен лост и щублер. Основната разлика между тях и механичните спирачки е, че за задвижването на спирачните накладки се използва хидравлична линия, а не кабели.

Принципът на работа на хидравличните спирачки е, че при тях хидравликата свързва спирачните лостове със спирачния механизъм. Хидравличната линия е пълна със спирачна течност, под налягане. Когато велосипедистът натисне лоста на спирачката, спирачният цилиндър изтласква спирачната течност от хидравличната система и упражнява натиск върху работния цилиндър, който е монтиран на вилката или на рамката на велосипеда. Той от своя страна, задвижва буталото и спирачните накладки, които блокират колелото през спирачния диск.

Защо хидравличните спирачки са по-добри от механичните

Основната разлика, между механичните и хидравлични спирачки за колело е в системата на захранване, която при механичните се осъществява, с помощта на стоманен кабел. Силата от натискане на дръжката, при хидравличните спирачки, се предава от спирачната течност, която е почти несвиваема, поради което производителността тук е много по-висока.  Другите преимущества, които правят хидравличните спирачки много по-добри са:

– С тях велосипедът има много по-къс спирачен път

– Хидравличните спирачки дават възможност за използването на велосипеда при каране по различни неравни терени

– Хидравличните спирачки не се нуждаят от често регулиране

При избора на спирачна система на велосипеда, следва да се вземат предвид  личните предпочитания и стила на каране, като за градски условия, може да изберете велосипед с надеждна механична спирачна система, докато за карането при по-екстремни планински условия, за предпочитане са хидравличните спирачки, които са по-надеждни и гарантират по-голяма безопасност.

Основни предимства и недостатъци на хидравличните спирачки за велосипед

Прецизността на работа и възможността за бърза реакция и спиране в екстремни ситуации, са едни от основните предимства на хидравличните спирачки. Това ги прави предпочитани, както от производителите на велосипеди, така и от велосипедистите. Сред другите основни предимства на хидравличните спирачки са:

– При правилна поддръжка, механизмът на работа и високата прецизност, правят хидравличните спирачки  много по-надеждни от механичните.  Издръжливостта им също е качество, което ги прави предпочитани, при екстремно шофиране по различни неравни терени и при спускане

– Контролиране силата на спиране, също накланя везните, в полза на хидравличните спирачки

– Хидравличните спирачки, при велосипедите се отличават с прецизна точност, при спиране и висока скоростна реакция на механизма, при натискане на лоста на спирачката

– Хидравличните спирачки са изключително издръжливи при движение и устойчиви на износване.

Този вид спирачна система при велосипедите, несъмнено има и своите недостатъци, като един от основните е сложността на ремонта им. Тя е доста сложна и изисква умения и познания за нейните характеристики, при поддръжка. Ремонтът на хидравличните спирачки, при липса на опит могат да причинят много трудности. Сред останалите им недостатъци, следва да отбележим и:

– Високата цена

– Теглото на конструкцията

– Възможността от изтичане

– Невъзможността за инсталиране на стандартен багажник

– Затруднен демонтаж и монтаж на колелата.

Причини за повреда на хидравличните спирачки

Съществуват редица фактори, които могат да доведат до повреда на хидравличните спирачки. сред тях са:

– Проникване на вода в хидравличната система

– Падане и удар на велосипеда

– Изключване на хидравличната верига

– Намалена еластичност на спирачния лост и други.

Диагностиката и ремонтът в тези случаи, следва да бъдат извършени от квалифициран специалист.

Подобни публикации

Полуголо момиче показа как изглежда, след като свали 150 килограма (СНИМКА)

admin

Прости правила, които увеличават шансовете ви за получаване на изгоден заем

Димитър

Полезни съвети от Maxcar при избор на акумулатор за мотор

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy