ЛАЙФСТАЙЛ

Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти?

Защо имате нужда от слънцезащитен крем? Продуктите предпазват кожата от негативните ефекти на ултравиолетовото лъчение, не позволяват промяна на овала на лицето и предотвратяват появата на преждевременни мимически бръчки.

От какво трябва да се предпазите? Има три вида ултравиолетови лъчи, които увреждат кожата ни:

  • UVC са лъчи с къса дължина на вълната, които се абсорбират почти напълно от озоновия слой на Земята.
  • UVB лъчите са средно дълги лъчи, които могат да проникнат в горните слоеве на кожата, да образуват тен или да причинят изгаряния.
  • UVA са дълги лъчи, които проникват дълбоко в кожата и увреждат клетките. Именно заради тях започва преждевременно стареене и се появяват бръчки.

Какво означават SPF и PA? Слънцезащитните опаковки трябва да имат етикети SPF и PA. С тези съкращения производителите на козметика показват колко ефективно филтрите в крема блокират UVB и UVA лъчите.

Слънцезащитни продукти за кожа след 30 години

Съкращението SPF означава слънцезащитен фактор и се отнася до това колко дълго можете да останете на слънце, преди да изгорите. Тоест, колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго можете безопасно да останете под слънцето.

За да определите от какъв слънцезащитен фактор имате нужда, ще дадем следния пример. Ако кожата ви обикновено започва да се зачервява 10 минути след като сте били на слънце, тогава продукт с SPF 15 ще защити кожата ви за около два часа и половина. Формулата е приблизително следната: SPF 15 * 10 минути = 150 минути. По-добре е да нанесете нов слой след два часа.

Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго можете безопасно да останете на слънце.

Друг важен момент: SPF индикаторите не са кумулативни. Тоест, ако нанесете слънцезащитен крем с SPF 15 и след това използвате фон дьо тен с SPF 30 след това, нивото на SPF върху кожата няма да е 45. То се определя от по-високата стойност – в случая тридесет.

PA+++ е етикетът за филтри с UVA защита. Колкото повече плюсове виждате на опаковката на козметичен продукт близо до буквите RA, толкова по-високо е нивото на защита.

Какво представляват слънчевите филтри? Има два вида слънцезащитни продукти – химични и физични.

Химическите слънцезащитни продукти абсорбират UVA и UVB лъчите. Тази група включва синтетични компоненти в състава на козметиката като авобензон (avobenzone), мексорил (ecamsule / mexoryl SX), тиносорб (tinosorb S, tinosorb M) и октисалат (octisalate).

Предимството на химическите филтри е, че са хомогенни и равномерно разпределени и незабележими върху кожата. Недостатъкът е възможните алергични реакции и дразнене, които могат да започнат върху кожата след козметика с такива компоненти в състава. Ако за първи път използвате крем с нов състав, препоръчително да го тествате върху малък участък от кожата.

Физическите филтри или слънцезащитни продукти са естествени минерални компоненти, които работят като огледало и отразяват слънчевите лъчи. Най-популярните филтри в тази категория са цинков оксид и титанов диоксид.

Физическите филтри не предизвикват дразнене и са подходящи дори за чувствителна кожа, включително детска. Недостатъкът на такива филтри е, че кремовете с тези компоненти в състава могат да оставят бяло покритие върху кожата и да я изсветлят малко.

Как да използвате SPF крем правилно

Препоръчително да използвате слънцезащитни продукти всеки ден, включително през студените сезони. Можете да намерите страхотни слънцезащитни кремове онлайн. Повечето UVA и UVB лъчи могат да проникнат през облаците: дори в облачни дни кожата ни е изложена на отрицателните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Трябва да нанесете обилен слой SPF крем, тъй като тънкият слой драстично намалява ефективността на защитата. Обикновено се използва върху открити части на тялото – кожата на лицето, шията, ръцете, ушите и в областта на гърдите.

В жегата от 10-11 до 16-17 часа е по-добре да сте на сянка: по време на активно слънце можете да изгорите дори със слънцезащитен крем върху кожата си.

Подобни публикации

На какъв срок е удачно да се подменя работното облекло

admin

Кои поли са на мода през 2021 година?

Димитър

Астролози: Тези зодии ще пипнат К-19 през октомври

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy