ЗДРАВЕ

Как да поддържаме спалното бельо в условията на Ковид-19?

Предпазните мерки, които трябва да предприемем в контекста на пандемията на коронавирус, е тема, която предполага да си зададем много въпроси. С този пост ще се опитаме да отговорим на въпроса за това как да перете и дезинфекцирате домашния текстил, включително спалните комплекти. Нека да видим какво казват лекарите и епидемиолозите, за да правим нещата правилно!

Социалните медии са пълни с много подвеждаща информация, на която е добре да не се доверявате изцяло! Вместо това, нека да се доверим на съветите и препоръките на лекари и епидемиолози и да ги следваме възможно най-добре. Ще направим добро за здравето си, но и за психичното си здраве в крайна сметка.

Първо, нека имаме предвид, че нямаме конкретни изследвания за това как този нов вирус взаимодейства с тъканите. Но ако се чудите дали е по-добре да перете спалните комплекти на ръка или в пералня и при каква температура, следвайте нашите препоръки.

Безопасно ли е да отидете в частна пералня сега?

За хора, които нямат достъп до пералня и сушилня в дома или апартамента, прането в обществена пералня е начин за поддържане на битовия текстил.

На въпроса дали е безопасно да перете дрехите си с други хора в обща перална машина, отговорът е, че няма нужда да се притеснявате! Безопасно е, защото вирусът се убива с пране при температура от 30 градуса по Целзий.

При каква температура трябва да перем спалното си бельо?

За пране у дома е добре да видите някои конкретни инструкции, които ще ви помогнат да убиете вируса. Това включва настройване на горещата вода във вашата пералня и ако използвате сушилня, може да добавите допълнително време и топлина, така че да няма влага.
При пране при високи температури е препоръчително да поставите пералнята вместо на деликатен режим, но по-силен. Експертите казват, че по-високите температури и по-дългите програми за време ни дават по-голяма сигурност.

Ние обаче не искаме да ги „варим“, нито да ги унищожаваме, тоест не е необходимо да ги поставяме на 90 градуса. Нормалната програма при 60 градуса е достатъчна.

Какъв препарат трябва да използваме?

За предпочитане е да използвате почистващи препарати, които също съдържат дезинфектираща съставка или добавете избелител или продукт против петна. Тези съставки създават „твърда“ среда, която коронавирусът изобщо не харесва.

На първо място, няма проблем, стига да накисвате и перете в хладка до топла вода. Въпреки това, експертите препоръчват, че най-сигурният и безопасен начин е обикновена програма за пералня машина поне над 40 градуса.

Колко често трябва да перем комплектите си?

Досега може би сме чакали постелките и завивките да се използват поне няколко дни, докато ги сложим в пералнята. Ако сме вкъщи с минимални излизания и следователно минимален контакт с други хора, тогава няма проблем.

Но ако ние или член на семейството все още работите и общувате с много хора, тогава променете този навик!

Най-добре е редовно да перете спалните комплекти. Не ги оставяйте в коша за пране, след като ги отстраните от вашето легло, а веднага ги изперете ръчно или в пералнята.
Освен за спалното бельо, тези препоръки важат и за дрехите. Необходимо е специално внимание към нашите палта или якета. Добре е да натриете ръкавите до лактите с гъба, тъй като тези точки може да са докоснали замърсени повърхности, като врати, копчета на асансьори, дръжки и т.н.
Разбира се, не пръскайте дрехите си с антисептици … защото ще ги унищожите. Ако определено искате да използвате допълнителни продукти, заложете на специални антибактериални спрейове за дрехи!

Подобни публикации

Над 7600 лева са постъпили в сметката на децата на починалите от Covid-19 медици

Димитър

Новозаразените с коронавирус са 2681, близо 10 на сто положителни тестове

Димитър

Трима учители и две медицински сестри са сред новите случаи на коронавирус в Хасково

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy