ЗДРАВЕ

Как да свалите кръвното си налягане

В дълголетната си история човечеството е преминало през различни етапи на своето развитие и еволюция. Различни неблагоприятни фактори на околната среда са оказвали своето влияние върху здравния статус на хората. Съвременният динамичен свят се характеризира с намаляване на двигателната активност и увеличаване на стреса. Всичко това води до неблагоприятни последици за здравето, което обяснява високия ръст на хората страдащи от високо кръвно налягане, наричано още хипертония..

Какво представлява кръвното налягане?

Кръвното налягане е налягането на кръвта, която натиска стените на артериите , докато сърцето изпомпва кръв за тялото ви.

Систоличното налягане е по-високото число и е налягането на сърцето ви когато се свива и принуждава кръвта да се движи през артериите.

Диастоличното налягане е по-ниското число и е налягането в артериите между сърдечните удари (когато сърцето почива и се пълни с кръв).

Тези стойности се представят в таблица за нормално кръвно налягане.

Как да разбера дали имам хипертония?

Хипертонията обикновено не причинява симптоми. Така че няма да разберете дали имате високо кръвно налягане, без то да бъде измерено.

Някои хора може да изпитат главоболие, кървене от носа или недостиг на въздух, но тези симптоми обикновено се появяват само когато кръвното налягане е опасно високо.

Какво се счита за високо кръвно налягане?

Кръвното налягане се променя естествено през деня. Това зависи от много фактори, включително дали сте в покой, работите, спортувате или спите, както и от това колко течност има в тялото ви.

Високо кръвно налягане (хипертония) е, когато кръвното налягане на човек е постоянно по-високо, отколкото трябва да бъде: обикновено 140/90 mmHg или по-високо. Вашият лекар ще трябва да направи няколко измервания по различно време, преди да може да диагностицира високо кръвно налягане.

Решението за лечение на високо кръвно налягане не зависи само от вашите измервания, зависи и от вашите рискови фактори за сърдечни заболявания и заболявания на кръвоносните съдове.

При хипертония се увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и хронично бъбречно заболяване. Ако имате диабет, високото кръвно налягане също ви излага на по-висок риск от усложнения като увреждане на нервите и очите.

Как да понижим кръвното налягане?

Високото кръвно налягане може да се лекува чрез промени в начина на живот и лекарства. Всеки с хипертония, независимо дали приема лекарства, трябва да следва определени препоръки за начина на живот. Подобренията в начина на живот понякога означават, че няма нужда от лекарства за кръвно налягане или може да се приема по-ниска доза.

Редовна физическа активност

Редовните аеробни упражнения намаляват кръвното налягане. Намаленията са по-големи при хора, които започват с по-високо кръвно налягане. Доказано е, че се постига ефект дори при относително малки увеличения на физическата активност.

Медицински специалисти препоръчват хората на възраст 18-64 години да извършват общо 2,5 до 5 часа активност с умерена интензивност или 1,25 до 2,5 часа интензивна дейност всяка седмица. Активността с умерена интензивност включва бързо ходене, плуване и косене на тревата. Активната дейност включва джогинг, аеробика, футбол или колоездене.

Хората на възраст 18-64 години също трябва да правят упражнения за укрепване на мускулите поне 2 дни в седмицата, като клякания, набирания, лицеви опори, вдигане на тежести. Когато правите упражнения за съпротива, важно е да дишате нормално и да не задържате дъха си, тъй като това повишава кръвното налягане.

Хората на възраст 65 и повече години трябва да се стремят към известна физическа активност всяка седмица – за предпочитане 30 минути с умерена интензивност през повечето дни. Всяка дейност е по-добра от никаква и можете постепенно да надграждате.

Ако почувствате болка в гърдите, сърцебиене или неочакван задух по време на тренировка, спрете дейността и потърсете медицински съвет.

Поддържайте здравословно тегло

Ако сте с наднормено тегло, дори леко намаляване на теглото може да намали кръвното налягане. Например, доказано е, че загубата на 5 килограма намалява систолното кръвно налягане с около 7 mmHg.

Поддържайте своя индекс на телесна маса (ИТМ) в диапазона на здравословното тегло.

Обиколката на талията ви трябва да бъде по-малка от 94 см за мъже и по-малко от 80 см за жени.

Спазвайте здравословна диета

Здравословната диета с разнообразни питателни храни ще ви помогне да поддържате кръвното налягане под контрол, както и вашия холестерол и тегло.

Консумирайте здравословни ненаситени мазнини вместо наситени мазнини.

Намалете приема на сол до по-малко от 4 грама на ден, ако имате високо кръвно налягане. Това е по-малко от една чаена лъжичка сол. Солта съдържа натрий, който е свързан с високо кръвно налягане.

Откажете пушенето и ограничете приема на алкохол. Доказано е, че непушенето намалява кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Ползите от отказването от цигарите започват веднага.

Подобни публикации

Препоръчват спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен

Димитър

Започна ваксинирането на записаните в електронния регистър

Димитър

1681 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy