ЗДРАВЕ

Как да се преборите с депресията

  1. Какво представлява депресията?
  2. Кои са основните причини за отключване на депресия?
  3. Склонни ли сме към депресия?
  4. Лечима ли е трайно?
  5. Как да я преборим?

Най – общо депресията представлява изкривяване на представите за реалността и личностна деформация. Обичайно е преходно рецидивиращо явление, вследствие на поредица от негативни за индивида преживявания.

Най – честите причини за отключване на депресия са емоционална нестабилност и „монотонна“ среда. Характерна е за хората с по-изразена емоционалност и склонност към интровертност.

Терапията на състоянието депресия се състои в разбиране на причините за възникването й, давност и характеристика на психопрофила. Обичайно лечението е бавно и „обвързващо“. Какво се разбира под „обвързващо“? Човекът, който следва да Ви изведе от състоянието, в което се намирате, било то чрез професионална или непрофесионална помощ, следва да е спечелил първо доверието Ви. Душевната болка е трудно съпреживяема от непознати. Склонността към изпадане в „дупки“ зависи от възрастта, пола емоционалната и общата Ви интелигентност.

Когато един човек е меланхоличен, разсеян и тревожен, то най – вероятно е в състояние на депресия. Разбирането на проблема от двете страни и ясното му дефиниране, е първа стъпка при избора на лечение. Младите индивиди често изпадат в депресия, заради недостатъчно развитие на способност за адекватна комуникация. Липсата на доверие у тях създава усещане, че никой не може да ги разбере и често предпочитат „интровертен модел“ на затваряне в себе си, прикриване на проблема или отричането му. Възрастните хора, които нямат изградени умения за работа в динамична среда, периодично изпадат в подобни състояния. Една от най – добрите профилактики на такива усещания е развитието на комуникационни умения и създаване на независими от заобикалящия ни свят мотивационни инструменти (вътрешни стимули). Физическата активност също е изключително важна за психичното здраве. Доказано е, че хората, които спортуват активно, изпадат в пъти по-рядко в депресивни състояния.

Изграждането на умения се състои в подбор на динамична среда – комуникация с различни хора, пътувания, атрактивна работа и стремеж към самоусъвършенстване. Когато човек си постави дадена цел, той е по-склонен да се фокусира върху нея, отколкото върху дебалансиращите го елементи. Именно затова хората, които са щастливи, непрекъснато си поставят нови и нови цели, често пътуват и обичайно се социализират бързо. Всичко това се отнася за индивиди, които не са в състояние на депресия, породена от наличие на зависимост. Когато външен елемент контролира поведението и решенията, изпадането в „дупки“ и тяхната честота се превръща в хронично явление, което може да бъде преуставено, единствено след отстраняване на адиктивния стимул.

Терапията на депресия обичайно е комбинирана – състои се в поведенчески промени, изграждане на нови стимули, промяна на среда, понякога може да включва и медикаментозно лечение. Когато един човек не умее добре да балансира, наблюдавана е избухливост и резки колебания в настроението, е добре да бъдат включени психотропни вещества (натурални или медикаментозни). Съществуват множество природни дарове, духовни и физически практики, които в комбинация с балансирана диета и достатъчно сън, могат да ни помогнат да гледаме на живота „отгоре“ и филтрираме драмата в него. Всички ние израстваме чрез страданието и е по-добре за самите нас да се научим, да гледаме на нещастието като на труден урок.

Подобни публикации

Здравният министър утвърди образец на Цифров сертификат на ЕС за Covid преболедували

Димитър

Чакаме първите ваксини на „Модерна“ на 13 януари

Димитър

Ангелов: Медиците в страната вече имат колективен Covid имунитет

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy