ЗДРАВЕ

Как да се преборите с депресията

  1. Какво представлява депресията?
  2. Кои са основните причини за отключване на депресия?
  3. Склонни ли сме към депресия?
  4. Лечима ли е трайно?
  5. Как да я преборим?

Най – общо депресията представлява изкривяване на представите за реалността и личностна деформация. Обичайно е преходно рецидивиращо явление, вследствие на поредица от негативни за индивида преживявания.

Най – честите причини за отключване на депресия са емоционална нестабилност и „монотонна“ среда. Характерна е за хората с по-изразена емоционалност и склонност към интровертност.

Терапията на състоянието депресия се състои в разбиране на причините за възникването й, давност и характеристика на психопрофила. Обичайно лечението е бавно и „обвързващо“. Какво се разбира под „обвързващо“? Човекът, който следва да Ви изведе от състоянието, в което се намирате, било то чрез професионална или непрофесионална помощ, следва да е спечелил първо доверието Ви. Душевната болка е трудно съпреживяема от непознати. Склонността към изпадане в „дупки“ зависи от възрастта, пола емоционалната и общата Ви интелигентност.

Когато един човек е меланхоличен, разсеян и тревожен, то най – вероятно е в състояние на депресия. Разбирането на проблема от двете страни и ясното му дефиниране, е първа стъпка при избора на лечение. Младите индивиди често изпадат в депресия, заради недостатъчно развитие на способност за адекватна комуникация. Липсата на доверие у тях създава усещане, че никой не може да ги разбере и често предпочитат „интровертен модел“ на затваряне в себе си, прикриване на проблема или отричането му. Възрастните хора, които нямат изградени умения за работа в динамична среда, периодично изпадат в подобни състояния. Една от най – добрите профилактики на такива усещания е развитието на комуникационни умения и създаване на независими от заобикалящия ни свят мотивационни инструменти (вътрешни стимули). Физическата активност също е изключително важна за психичното здраве. Доказано е, че хората, които спортуват активно, изпадат в пъти по-рядко в депресивни състояния.

Изграждането на умения се състои в подбор на динамична среда – комуникация с различни хора, пътувания, атрактивна работа и стремеж към самоусъвършенстване. Когато човек си постави дадена цел, той е по-склонен да се фокусира върху нея, отколкото върху дебалансиращите го елементи. Именно затова хората, които са щастливи, непрекъснато си поставят нови и нови цели, често пътуват и обичайно се социализират бързо. Всичко това се отнася за индивиди, които не са в състояние на депресия, породена от наличие на зависимост. Когато външен елемент контролира поведението и решенията, изпадането в „дупки“ и тяхната честота се превръща в хронично явление, което може да бъде преуставено, единствено след отстраняване на адиктивния стимул.

Терапията на депресия обичайно е комбинирана – състои се в поведенчески промени, изграждане на нови стимули, промяна на среда, понякога може да включва и медикаментозно лечение. Когато един човек не умее добре да балансира, наблюдавана е избухливост и резки колебания в настроението, е добре да бъдат включени психотропни вещества (натурални или медикаментозни). Съществуват множество природни дарове, духовни и физически практики, които в комбинация с балансирана диета и достатъчно сън, могат да ни помогнат да гледаме на живота „отгоре“ и филтрираме драмата в него. Всички ние израстваме чрез страданието и е по-добре за самите нас да се научим, да гледаме на нещастието като на труден урок.

Подобни публикации

Започва ваксинирането на учители и възрастни хора в социални домове

Димитър

1 079 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

Новозаразените с коронавирус у нас са 60

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy