БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Как се промениха заплатите и пенсиите

След повишението на минималната заплата до 710 лева чистата сума след облагане с данъци и осигуровки, която ще получават работещите на минимално възнаграждение, става 550 лева и 94 стотинки.

В същото време статистиката на НОИ отчете, че средно пенсионер е получавал 536 лева 71 стотинки през 2021 година, като сумата включва и изплащаните Covid-19 добавки.

Малко над 2 милиона и 56 хиляди са пенсионерите към края на миналата година, сочи статистиката на НОИ. Разходите за пенсии и добавки към тях се повишават с почти 28 на сто спрямо 2020 г. и достигат 14 милиарда 250 милиона лева. Броят на новоотпуснатите пенсии е малко над 88 хиляди. Това е значително по-малко от броя на прекратените. Те са били почти 153 хиляди.

Мъжете пенсионери получават средно 125 лева повече от жените. Минимални размери на различните видове пенсии са получавали 45 на сто от всички пенсионери. Най-високите средни размери на пенсиите са в София-град – 650 лева, в Бургас – 600. Следва Перник – 591 лв. Най-ниска средна пенсия е отчетена миналата година в Кърджали и Разград – 440 лв., Търговище – 451 лева.

Източник: БНР

Подобни публикации

27 болници в страната с безплатни бъбречни прегледи

Димитър

Милиони британци се готвят за по-строги Covid мерки

Димитър

Томболата на здравното министерство не увеличава интереса към ваксините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy