СВЯТ

Кипър иска европейско посредничество за решаване на Кипърския въпрос

Кипър търси подкрепа от Франция за европейско посредничество за решаване на Кипърския въпрос. Предложението на президента Никос Христодулидис за по-активно участие на Европейския съюз в преговорния процес е на първо място в дневния ред на неговото официално посещение в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон.

На среща днес президентите на Кипър и Франция ще обсъдят новите предложения на Никозия за излизане от задънената улица и възобновяване на преговорите за постигането на решение на Кипърския въпрос. Според Никос Христодулидис тласък на този процес може да даде по-активната намеса в него на Европейския съюз.

За кипърския държавен глава е важно да получи подкрепата на френския президент за позицията си, че Брюксел разполага с инструментите да убеди Турция да се върне на масата за преговори, които да се водят за федерално обединение в рамката на ООН.

Христодулидис ще търси и мнението на Макрон за възможността за назначаване на европейски пратеник, който да участва в тези усилия.

Двамата президенти ще обсъдят също така войната в Украйна, въпроси на ЕС, проблемите на миграцията в Източното Средиземноморие, енергийни въпроси, се посочва в официалното съобщение за визитата.

В четвъртък Никос Христодулидис ще се срещне и с представители на висшето ръководство на френската петролна компания „Тотал“ /Total/, която провежда проучвания и сондажи за газ край Кипър

Източник: БНР

Подобни публикации

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за регистрационните табели на автомобилите

Димитър

Кипър се отваря за туристи от десетки държави

Димитър

Многолюдни протести срещу задължителната ваксинация и Covid ограниченята

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy