ВАЖНИ СВЯТ

Кипър обмисля намаляване на ДДС за храни и стоки от първа необходимост

Правителството на Кипър обмисля намаляване на ставката на ДДС върху храни и стоки от първа необходимост. Това ще е временна мярка за облекчаване на потребителите заради инфлацията и поскъпването на живота. Европейската комисия дава възможност за такива действия на страните-членки в зависимост от техните приоритети.

Министерствата на финансите и на търговията работят съвместно в момента за определяне на продуктите, свързани с основни всекидневни нужди, за които данъкът ще бъде намален или премахнат. Списъкът вероятно ще включва 10 – 15 храни и други стоки.

Окончателно решение за продуктовите групи и новата им категоризация по ДДС ще има в близките дни, каза финансовият министър Макис Керавнос.

Нулева ставка ДДС вместо 5%, както е сега, се предвижда за продукти от първа необходимост като хляб, мляко, бебешки храни, посочи министърът.

За други стоки, сред които и детски изделия, ще се предложи данъкът да се намали на 5% от сегашните 19%.

Разработват се и механизми за ограничаване на печалбата на търговците на дребно, за да се гарантира, че спестяванията от данъка ще бъдат отразени в по-ниски продажни цени.

Намаляването на ДДС ще е временна мярка за облекчаване на домакинствата, евентуално за 6 месеца или 1 година.

Разходите за държавните финанси от промените се оценяват на около 15 – 20 млн. евро годишно.

Източник: БНР

Подобни публикации

Стоичков: Меси е легенда и заслужава „Златната топка“

Димитър

Борисов: Кирчо и Асен си късат ризата, за да защитят „Лукойл“

Димитър

Лудогорец взе литовец за треньор

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy