ВАЖНИ СВЯТ

Кипър постигна целта си за приоритетно ваксиниране на възрастните хора

Кипър постигна целта си за приоритетно ваксиниране срещу Covid-19 на възрастните хора, отчете здравното министерство в Никозия.

Страната се класира на второ място в Европейския съюз по обхват с имунизации на лица на възраст над 80 години, сочат последните данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Заради повишения риск от сериозни заболявания и хоспитализация възрастните хора са приоритетна група в Националния ваксинационен план от самото начало на имунизационната кампания, подчерта в изявление здравното министерство.

Тази сутрин бяха отворени още почти 17 000 позиции в електронния портал за записване на час за ваксиниране на хора над 71 години.

До две седмици се предвижда да завърши прилагането на първата доза ваксина във възрастовата група от 70 години и повече.

В четвъртък и петък ще започнат работа още два ваксинационни центъра в градовете Ларнака и Пафос с общо 14 медицински екипа.

В момента на разположение на желаещите са 9 центъра с 20 екипа и 6 мобилни звена за ваксинация на хора в отдалечени райони и трудноподвижни пациенти. При пълно разгръщане на екипите и достатъчна наличност на дози могат да се правят по 15 000 ваксини на ден, посочва министерството.

През март Кипър очаква над 130 000 дози от трите лицензирани досега ваксини, а през второто тримесечие на годината, от началото на април, страната ще получи около 2,5 пъти повече ваксини, отколкото досега..

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 1141, починали са 12 души

Димитър

Откриват мотосезона в София с шествие по няколко булеварда

Димитър

Григор Димитров запазва позиция в ранглистата, отстъпление за Виктория Томова

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy