БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Кирил Ананиев: Парите в Сребърния фонд са непокътнати

Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството и са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв, съобщи от парламентарната трибуна министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев.

Към днешна дата във фискалния резерв има 8 милиарда и 500 милиона лева. Ананиев отговори на въпрос на депутат от партия „Има такъв народ“ в рамките на питанията към него по първата точка от изслушването му в 45-то Народно събрание.

Много пъти сме проверявани и досега не са откривани нито скелети, нито кюлчета, заяви Ананиев в отговор на депутат от „Изправи се! Мутри вън!“, след като бе обявен, че стопяването на фискалния резерв е заради харчовете на премиера преди изборите.

Ананиев даде обяснение за размера на резерва, където в отделна сметка е и Сребърният фонд. В тази отделна сметка има 3,3 милиарда лева и те са непокътнати, обяви министърът в оставка.

„Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разходи от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи от бюджета“, каза Ананиев.

Той обърна внимание, че общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края постъпват средства във фиска. Към края на март дефицитът надхвърля 600 милиона лева, но месец по-късно салдото ще бъде близо до баланса, увери Ананиев.

„Към края на месец април бюджетът ще бъде близък до балансирания бюджет. Според мен на базата на днешните изчисления и анализи дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лева, като дефицит, до плюс 100 милиона излишък.

Социалните плащания до края на годината са гарантирани, каза Ананиев.

Ако няма рязко влошаване на ситуацията с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи, смята той.

До момента е изтеглен дълг от 800 милиона лева, като решението да не се емитира голяма емисия облигации на международните пазари е „от уважение към следващите управляващи“, допълни министърът в оставка.

Източник: БНР

Подобни публикации

903 са новите случаи на коронавирус. Инфекцията отне 8 живота

Димитър

„Топлофикация София“: Над половината от битовите потребители са със сметки за ноември до 100 лв.

Димитър

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy