БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Кирил Петков пред Би Би Си: България има силен глас в НАТО и ЕС

Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е недвусмислена, заяви премиерът Кирил Петков пред Би Би Си в отговор на въпрос за опитите на руския президент Владимир Путин да намери слаби места сред членовете на НАТО:

„Ние имаме силен глас в НАТО и Европейския съюз. България е много предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „слабост“ изобщо може да бъде свързвана с нас“.

В интервюто за рубриката на Би Би Си Hardtalk премиерът посочи, че ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови западни санкции, това може да се окаже проблем за България. Той добави, че е обсъдил с Европейската комисия план за действие в такава ситуация:

„Ако този много лош сценарий се осъществи, ние ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път“.

„България все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период може да има прекъсвания. В момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-висок приоритет, очакваме да се случи в следващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да намалим тези рискове, но е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО“, каза още Кирил Петков.

Източник: БНР

Подобни публикации

Многонационалната бойна група показва способности в учения на полигона „Ново село“

Димитър

Алибегов: Асоциацията на заведенията е в стачна готовност

Димитър

Кирил Петков призова бизнеса да въведе зелени сертификати

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy