БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Кирил Петков: 1 март е най-ранната дата, на която може да се прекрати дерогацията

Няма да допуснем да има недостиг на горива и цените да се качат драстично, заяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков.

По думите му най-ранната дата, на която може да се прекрати дерогацията за внос на руски петрол, е 1 март:

„Срок, който е теоретично минимален срок, може да бъде потенциално 1 март. Всичко преди 1 март носи реален риск, според министрите, службите и постоянния представител, за повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките. Ние сме готови да прецизираме датата от 15 март на 1 март като теоретично възможната, но от наша гледна точка всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове. Става дума за данъчни постъпления от близо 400 млн. до края на годината и между 50 и 100 млн. до март. Не виждаме смисъл от 3-дневната дерогация, да бъде прекъсната след 3 дни. Виждаме високи и необосновани рискове за всяка дата преди 1 март“.

Независимо от политическата риторика, ще отстояваме интереса на българските граждани, декларира Петков.

Относно твърденията на представители от ГЕРБ за нова коалиция между ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП, той коментира:

„Политически капан, в който се опитват да ни вкарат. Ако не сме отговорни и гласуваме с тях и се качат цените по бензиностанциите, този риск – нашето правителство да бъде обвинено, че са вдигнати цените заради него. Този капан се използва от двете посоки да имаме политически загуби. Ние никога не сме слагали политическата си репутация пред истинския интерес на българските граждани такъв, какъвто вярваме, че е правилен. Аз няма да разреша да се вкарва цялата държава в риск. Моят устрем също е да намалим паричните потоци към режима на Путин, но това не трябва да става в ущърб и огромен риск за българските граждани. Дори осъзнавайки този капан, в който се опитват да ни вкарат, няма да промени нашето мнение, няма да допуснем да има недостиг на дизел и бензин, нито цените да се качат драстично по бензиностанциите, само защото някой се опитва да прави политически заигравки“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Мобилен кабинет за имунизация в Плевен

Димитър

Димитров запазва позиция, нов рекорд на Кузманов в класацията

Димитър

Енергетици и миньори от „Марица изток“ продължават блокадите на АМ „Тракия“ и Подбалканския път

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy