БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

КНСБ: Едва 28% от работещите българи имат КТД

Покритието на работещите с колективни трудови договори в България е едва 28 процента, а новата европейска Директива за справедливи и адекватни минимални работни заплати поставя минимално изискване за този показател в страните-членки от 70%.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката и фондация „Фридрих Еберт“ конференция, посветена на необходимостта от ратифициране на Конвенцията на Международната организация на труда за насърчаване на колективното договаряне:

„Директивата предполага тези държави, които не са го постигнали, да направят национални планове, най-вероятно 2-годишни национални планове, и да се докладват в рамките на европейския семестър. Ние днес смятаме, че процесите на колективното трудово договаряне и тяхното насърчаване, по-добре е правно регулирани и на практика гарантирани и осигурявани. Всъщност няма алтернатива. Това е пътят“.

Анализ на КНСБ сочи, че там където има сключени колективни трудови договори, доходите на работещите са с поне 12 процента по-високи.

Източник: БНР

Подобни публикации

Частични избори за 10 кметства и 2 общини

Димитър

Джокович беше поставен под напрежение, но спечели

Димитър

Правителството предлага на президента да освободи председателя на ДАНС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy