ВАЖНИ СВЯТ

Ковчегът с тялото на Елизабет Втора пристигна в Лондон

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец от Шотландия. Днес той ще бъде изложен за поклонение.

Ковчегът бе транспортиран от Шотланидия със самолет на кралските военно въздушни сили, с дъщерята на кралицата принцеса Ан на борда, до базата „Нортхолт“, а оттам превозен до Бъкингамския дворец. Там бе посрещнат от крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила, и внуците на Елизабет Втора принцовете Уилям и Хари с техните съпруги Кейт и Меган.

Въпреки дъжда хиляди хора се събраха по трасето на кортежа към двореца и пред самия дворец. Днес след обед ковчегът с тържествена процесия ще пристигне в парламента и ще бъде изложен за поклонение в залата Уестминстър.

Погребението на кралицата е на 19 септември в Уестминстърското абатство.

Преди да се завърне в Лондон от Шотландия крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила посетиха Северна Ирландия. Освен получаването на протоколните церемониални съболезнования, кралят се срещна с политически и религиозни лидери – както юнионисти, така и републиканци.

В провинцията цари напрежение по Протокола за Северна Ирландия – част от сделката за Брекзит, която урежда търговията така, че да не възникне твърда граница на остров Ирландия. Юнионистите обаче са недоволни от митническата граница за стоките в Ирландско море и отказват да участват в подялбата на властта.

Чарлз Трети се запозна с позициите и на двете страни и обеща да положи грижи за благосъстоянието на всички хора в Северна Ирландия.

Източник: БНР

Подобни публикации

Япония няма планове да се присъединява към НАТО

Димитър

Промени в проектопрограмата на НС забавиха началото на пленарното заседание

Димитър

Вяра Ваташка и Цветелина Найденова: Тези медали си заслужаваха трудните моменти

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy