ДОМ

Кой трябва да ремонтира щранговете в новопридобит апартамент?

Отговорности за смяна на щрангове в новопридобит апартамент

Новият собственик на апартамент понякога дори не подозира, колко много проблеми ще трябва да решава. И един от тях е смяната на щрангове. В края на краищата, заедно с жилищната площ се включва и общата такава.

Конфликти при смяна на щрангове

Преди капиталовия ремонт трябва да се съберат всички собственици на апартаменти, за да се изяснят въпросите кой трябва да смени канализационния щранг и кой трябва да го ремонтира. В същото време подмяната на водопроводните щрангове в апартамента е задължение на домоуправителя, който събира пари за това ежемесечно.
Каква е стойката в апартамента? Чий е щрангът? Кой обслужва щранга? Как да се направи безпроблемна смяна на щрангове? И изобщо – какво представляват щранговете?
Понякога не е толкова лесно да се справим с подобни въпроси.

Какво представлява канализационният щранг?

Обикновено това е системата от вертикални канализационни тръби, разположени във вътрешността на жилищна сграда. Назначението на канализационния щранг е отвеждането на отпадъчните води от санитарно-техническите устройства в канализационен колектор на централизирана канализационна система.

Чий е канализационният щранг? Кой обслужва щранга?

Тези въпроси стават актуални по време на аварии или при основен ремонт. Ако например след закупуването на апартамент се окаже, че канализационните щрангове, преминаващи вътре в помещенията на този апартамент, се нуждаят от ремонт, частична или пълна подмяна, то кой трябва да ремонтира или подмени канализационните щрангове – собствениците на благоустроените жилища или специалистите от обслужващата организация?

За да се определи в чия собственост са канализационните щрангове, е необходимо да се разгледат правилата за съдържанието на общата собственост в жилищната сграда. Клауза 5 предполага, че елементите на системите за студена и топла вода са част от общата собственост на домакинството. Също така, тези елементи включват канализационните щрангове и разклоненията от щранговете, стигащи до първото разединително устройство, както и заключващите тръбни фитинги.

По този начин, с въпросът кой трябва да обслужва и ремонтира канализационния щранг – наемателите или обслужващата организация – успешно се разгадава.

Недвусмислено е, че всички работи, както ремонтните, така и сервизните, е длъжна да извършва обслужващата организация и тя е длъжна да ги извършва безплатно, тъй като собствениците по квитанции плащат всеки месец на комуналните дружества като разходи за поддръжка и ремонт на жилищните помещения.

Как да се постигне подмяна на щрангове?

За да ремонтират щранговете, специалистите на обслужващата организация първо ще трябва да обосноват необходимостта от ремонт и да определят на каква стойност ще се ремонтира. На първо място ще е необходимо да се оцени техническата изправност на инженерните и техническите комуникации, да се определи степента на тяхното износване, да се направи сертификат за проверка. Само според резултатите от проверката ще бъде взето съответното решение от комуналните служби.

Тръбите в апартамента – чия собственост са?

Решавайки с тези, които са собственици на канализационните щрангове, е необходимо да се справим и с тези, които са собственици на други тръби, разположени във вътрешността на добре поддържания апартамент. Тези тръби служат само на един собственик, поради което не принадлежат към общата битова собственост на обитателите и следователно са лична собственост на обитателите на конкретния апартамент. В този случай всички проблеми, свързани с експлоатацията и ремонтите, лежат единствено върху плещите на собствениците на жилището.

На собствениците остава само да решат кой, ако е необходимо, може да им помогне – те самите или висококвалифицирани специалисти. В този случай обръщайки се към професионалисти с дългогодишен опит в практическата работа, можете бързо и качествено да решите всички проблеми, както и да получите гаранция за всички видове работи и услуги.

Подобни публикации

Как да инсталирате LED осветление в банята

Димитър

Разнообразни начини за използване на декоративни плочки в банята

Димитър

Най-добрите начини за подобряване на въздушното качество в банята

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy