ЗДРАВЕ

Колко са важни калориите при болните от диабет

Диабетът сблъсква хората е един нов начин на хранене. На тях им се налага да обръщат по-голямо внимание какво, по колко и кога го консумират.

Една от най-честити грешки на пациентите, страдащи от диабет е начинът на приготвяне на храната.
Според лекарите не толкова продуктите, колкото термичния начин на обработка вреди на организма. Например 100гр. варени картофи биха ни дали около 85ккал. Ако ги изпечем, извличайки течността отвътре, вдигаме калориите на 150. В случай, че ги изпържим на тиган, както е най-често срещано у нас, стават 350ккал. Ако ги направим под формата на чипс ккал на картофите скачат до цели 540. Всичко това е с един и същ хранителен продукт. За болните от захарен диабет обаче някои методи се препоръчват пред други.

Ситуацията е подобна при плодовете. Един от най-обичаните, както от деца, така и от възрастни е бананът. Колкото по-узрял е той, толкова повече калории ни дава. Презрелият банан е с удвоен калораж.

При друг известен въглехидрат – ориза, освен начина на приготвяне, значение има и цвета на ориза – бял, черен, кафяв. Също толкова важна за диабетиците е и степента на начупеност на зърната – 40%, 50%, 90%.

С фрешовете, които са особено популярно средство за разхлаждане през лятото, също е добре хората със захарна болест да внимават. Те наистина са изключително витаминозни, но е важно да се имат предвид някои особености. За да се получи една чаша 200мл от прясно изстискан портокалов сок, се използват 5-6 портокала. Нормалното на ден за човек с диабет е 1 портокал. Това количество енергия може да се окаже ненужно и дори излишно, ако е поето по време от деня, когато човек не се движи достатъчно.

За да се постигнат оптимални резултати и правилно определяне на пропорциите на калориите, най-добре да се направи консултация с ендокринолог. Захарният диабет е сериозно заболяване, което не бива да се подценява.

Подобни публикации

1235 са новите случаи на коронавирус, 44 души са починали

Димитър

Заместете сладоледа със здравословно сорбе

Димитър

Уроците на Covid-19: Ние сме гости на този свят, да се смирим

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy