СВЯТ

Комисии от ЕП изслушват кандидата за еврокомисар Илиана Иванова

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европейския парламент ще изслушат кандидатката ни за еврокомисар Илиана Иванова, след което ще решат дали да й дадат зелена светлина.

До процедурата се стигна, след като Мария Габриел се оттегли от поста си на еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, за да заеме мястото си на вицепремиер и министър на външните работи в настоящия български кабинет.

Тогава от страната ни бяха издигнати две кандидатури за еврокомисар – на Илиана Иванова от ГЕРБ и на Даниел Лорер от „Продължаваме промяната – Демократична България“, като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри кандидатурата на Иванова.

До този момент тя бе член на Европейската сметна палата, базирана в Люксембург, където работи от 2013 г., а между 2009 и 2012 г. е евродепутат и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

През юли комисията по правни въпроси не откри конфликт на интереси при нейната кандидатура. Днешното изслушване на Иванова пред двете комисии ще продължи до обяд. Ако те я одобрят, тя ще трябва да получи зелена светлина и от пленарната зала на Европейския парламент на заседанието му в Страсбург следващата седмица, преди официално да встъпи в длъжност.

Източник: БНР

Подобни публикации

Нови ограничения влизат в сила в Австрия, Шотландия, Северна Ирландия и Канада

Димитър

Облекчаване на противоепидемичните мерки за ваксинирани в Гърция

Димитър

СЗО предупреди за четвърта вълна от Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy