БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Комисията по отбрана ще обсъди броя на запасните и резултатите от срещата в „Рамщайн“

Комисията по отбрана ще обсъди въпросите за броя на запасните, който трябва да бъде достигнат до края на годината. Както и с резултатите от срещата на държавите, подкрепящи Украйна, провела се в базата „Рамщайн“, Германия.

Списъкът с броя на запасните и формированията, които ще бъдат допълвани във военно време, е поверителен. Но дебатът ще стане на фона на искането на правителството отпреди седмица КС да излезе с тълкуване дали запасните може да бъдат обучавани и в мирно време.

Докладът за изпълнението на програмата за отбранителните способности отчита през 2021 година, че голям брой от вписаните на военен отчет запасни нямат военна подготовка, над 80% са на възраст над 35 години. А застаряването води и до некачественото или невъзможното комплектуване на военните формирования.

Депутатите ще изслушат и служебния министър Димитър Стоянов за резултатите от срещата на държавите, подкрепящи Украйна, в Германия. Ще поискат и информация по преговори със съюзници за придобиване на заместваща техника.

Преди срещата с депутатите Димитър Стоянов определи като „псевдомодернизация“ вариантът за заместване на техниката.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на български културни дейци

Димитър

Спешна помощ в София: Претоварени сме, търсете и личните лекари

Димитър

На сайта на ЦИК са публикувани промени в съставите на задграничните СИК

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy