БЪЛГАРИЯ

Комисия на НС ще обсъди отпадане на данъка върху земеделските субсидии до 100 000 лв.

Земеделската комисия в парламента ще обсъди днес предложението за промени в закона за данъците върху доходите на физически лица, според което отпада данъкът върху земеделските субсидии.

В условия на криза данъчните облекчения ще позволят оцеляването на земеделските стопани и ще създадат устойчивост на бизнеса им, се казва в мотивите към промените, чиито вносители са трима депутати от „Продължаваме промяната“.

Законопроектът предлага отпадане на данъка върху земеделските субсидии до 100 000 лева – промяна, за която фермерите отдавна настояват.

Факт е, че в много страни членки на ЕС субсидиите се третират като необлагаем доход , докато у нас те винаги са били част от облагаемите приходи на земеделците.

Със законодателната инициатива се цели подпомагане на всички земеделци, с фокус върху малките и средните фермери, които са уязвими заради зависимостта на дейността си от климатичните промени, от ковид пандемията, от войната в Украйна и от нестабилната финансово-икономическа ситуация в европейски и световен мащаб.

В дългосрочен план очакваният ефект от промените е повишаване на конкурентоспособността на българското земеделие на международния пазар, твърдят вносителите от „Продължаваме промяната“. Очакванията им са , че идеята за отпадане на данъка върху субсидиите на фермерите ще срещне подкрепа от всички политически сили.

Източник: БНР

Подобни публикации

Тошко Йорданов, ИТН: Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат

Димитър

„Възраждане“ поиска ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост

Димитър

Гешев обсъди с евродепутати в Брюксел предизвикателствата пред върховенството на правото в България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy