ВАЖНИ СВЯТ

Компромис с Унгария позволява на ЕС да отпусне 18 млрд. евро помощ за Украйна

Постигнат компромис за отпускане на европейски средства за Унгария, което направи възможно премахването на резервите на Будапеща относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г., предаде БТА.

„Постоянните представители на страните членки на ЕС гласуваха по принцип помощ от 18 млрд. евро за Украйна, минимален данък от 15 процента за големите компании, одобрението на Плана за възстановяване на Унгария и споразумение за условия“, посочи чешкото председателство на ЕС в своя акаунт в Туитър.

„Пакетът ще бъде потвърден с писмена процедура“, уточни чешкото председателство след постигнатия снощи компромис, предаде агенция Франс прес

Процедурата ще бъде задействана в сряда, каза дипломатически източник.

Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да даде съгласието на Унгария за предоставяне на тази макрофинансова помощ на Украйна, ако унгарският план за възстановяване и кохезионните фондове, предвидени за неговата страна, бъдат блокирани от нейните партньори.

Будапеща отказваше също да даде съгласието си за минимален данък от 15 процента за големите компании.

Постигнатото снощи споразумение противоречи на препоръката на Европейската комисия за замразяване на 7,5 млрд. евро от еврофондовете, предназначени за Унгария, като нейният аргумент бе, че последните реформи, приети от Будапеща за борба с корупцията, все още не са достатъчни, посочва АФП.

Изплащането на 5,8 млрд. евро от плана за икономическо възстановяване, представен от Будапеща, също беше спряно до прилагането на реформи в областта на върховенството на закона.

Държавите-членки са взели предвид последните мерки, приети в сряда от унгарския парламент за изпълнение на условията, наложени на Унгария.

Постигнатият снощи компромис намалява замразените европейски средства до 6,3 млрд. евро, за да накара Будапеща да изпълни мерките, изисквани от нейните партньори, посочи дипломатически източник.

Източник: БНР

Подобни публикации

Над 300 души с цялата техника на общината отстраняват щетите от бурята в Русе

Димитър

Работници в сферата на металостроенето в Германия излизат на протест

Димитър

Борисов обяви кандидатите за министри на ГЕРБ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy