БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по делото за двойното му гражданство

Конституционният съд (КС) е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Днес решение не се очаква, а е предвидено само обсъждане и приемане на документи, свързани с предмета на делото.
Същевременно Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство. Съдът се мотивира, че като заинтересовани страни могат да се конституират – при това при определени хипотези, само действащ народен представител и действащ президент и вицепрезидент.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, което е посочено, че Кирил Петков не се счита за неин гражданин от 20 август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

КС заседава по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков
КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.

В интервю за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, коментира, че ако се окаже, че Петков декларирал, че отговаря на условията за министър, въпреки че е имал канадско гражданство към момента на издаването на указа, би могла да му се търси наказателна отговорност за документ с невярно съдържание.

Наталия Киселова: КС може да изиска от съответната държава официално тълкуване откога едно лице е или не е неин гражданин

Източник: БНР

Подобни публикации

178 са новите случаи на коронавирус

Димитър

:МВнР има 800 000 лв. за подкрепа на българските общности в 6 държави

Димитър

145 години от освобождението на Дупница

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy