БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Консултации на президента с „Продължаваме Промяната“

В началото на срещата държавният глава поздрави партията с постигнатия резултат на предсрочните парламентарни избори, където ПП се класира на второто място.

„Българите ви отредиха отговорна роля и важно място в политическия дневен ред. Отново избирателите не заложиха само на една сила, това е знак към всички партии, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на ефективни решения“, посочи тоя.

Румен Радев обяви, че е съгласен с тезата на „Продължаваме Промяната“, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, „но ще държа да има ефективен диалог, да изчерпим докрай всички възможни опции за правителство“.

Кирил Петков на свой ред обяви, че партията му ще говори с първата политическа сила за 16-те приоритета, които те изповядват, но няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

„Ще бъдем водени изцяло от това да решим голям брой проблеми на гражданите, заявили сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е продължаваме подпомагането на българските семейства… Виждаме, че е от огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата в България, които са най-уязвими от инфлацията.

Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите семейства. Имаме сериозна програма за бизнеса. Вдигане прага на ДДС до 160 000, запазвайки възможността да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че независимо както се случва с цената на газа, да има таван на цената“, посочи Петков.

Той допълни, че за тях приоритети си остават борбата с корупционните проблеми в България и със съдебната реформа.

Срещата на прецидента с ПП им е в рамките на консултациите, които държавният глава провежда, съгласно Конституцията, с парламентарните сили, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

На 26 октомври Румен Радев се срещна с ГЕРБ – СДС и обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа, и ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Държавният глава заяви още, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България.

„Цикълът „избори след избори“ не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите“, коментира президентът.

Позицията на ПП е, че е важно да бъде съставено правителство с оглед на законите, които трябва да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост, както и за Закона за държавния бюджет, но няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

Преди ден обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до май идната година.

Източник: БНР

Подобни публикации

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Димитър

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер

Димитър

България е предложена за „ваксини на солидарността“ от ЕС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy