БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Консултации при президента с „Продължаваме промяната“

Започна срещата между президента Радев и „Продължаваме промяната“ в рамките на новия кръг консултации с парламентарните формации преди държавният глава да връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание. Програма „Хоризонт“ предава пряко началото на всяка среща и коментарите след нея.

„Ние осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред българския народ. Осъзнаваме, че политическа криза в този момент трябва да се избегне почти на всяка цена. Осъзнаваме също е, че единственото нещо, което не трябва да се направи, е политики от сорта на: двата милиарда, които дадохме на хората под формата на пенсии, на млади семейства, под формата на намаляване на цени на основни стоки, да не отидат в ръцете на осем-десет човека. Ние сме тук да заявим цялостната ни готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство. Единствената цена, за която не сме готови, е да дадем всички обществени средства на шепа хора, които реално да ограбят населението“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на срещата.
„Политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, очакват компромис, разбирателство, усилена работа, така, че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден. Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Вие сами знаете, че липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8,5 милиарда дълг съгласно закона за Държавния бюджет, а и лихвите растат. Много от законите по Плана за възстановяване и устойчивост все още не са внесени в парламента. Можем да изброяваме още много, много резултати от тези кризи и тяхното влияние върху всички българи, но, за да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент. Необходима ни е днес не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи“, заяви Радев в приветствието си към Петков.
Петков увери, че от „Продължаваме промяната“ ще бъдат максимално диалогични при третия мандат, ако бъде даден на коалиционни партньори:
„Ако нашите партньори успеят да направят възможно да няма задкулисие, което следващото правителство реално да зависи от него, ние сме изцяло там, да бъдем диалогични и да говорим“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Русия отхвърли претенциите на Чехия за финансови компенсации за взривовете край Върбетице

Димитър

Депутатите обсъждат 9% ДДС за доставка на храна

Димитър

ДАНС проверява документи за строежа на българо-гръцката газова връзка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy