ЗДРАВЕ

Коронавирусът вече влиза и през очите

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист.

В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса.

Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние, известно като конюнктивит, Сезгин препоръчва хората с професии, включващи чест и близък контакт с други, да използват защитни очила, които, макар и неспособни да предотвратят инфекцията, биха могли поне да намалят излагането на вируса.

„Препоръчват се защитни очила, за да се предотврати инфектирането през очите ни“, добави той.

Сезгин каза също, че смяната на контактните лещи всеки ден, а не ежемесечно, е друг начин за намаляване на риска от инфекция през очите.

Предупреждавайки, че страдащите от COVID-19 могат да заразят другите чрез говорене, кихане или кашляне, Сезгин каза, че вирусът може да се предаде, ако заразени капчици достигнат конюнктивата на друг човек – мембраната, покриваща вътрешността на клепачите и бялата част на очите.

Въпреки необичайността на връзката на заболяването с коронавируса, той призова онези, при които се наблюдава внезапно зачервяване, сълзене или парене в очите, да посетят оптометрист.

COVID-19 отне над 1 милион човешки живота в 188 страни и региони, откакто беше открит за първи път в Ухан, Китай през декември.

В момента най-силно засегнати са САЩ, Индия и Бразилия.

Над 34,6 милиона случая са регистрирани в световен мащаб, като възстановяванията надхвърлят 24 милиона, според данни, събрани от американския университет „Джонс Хопкинс“.

Източник: flashnews.bg

Подобни публикации

332 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

МЗ: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

Димитър

Над 20 деца под карантина заради заболял от коронавирус третокласник в Раковски

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy