ВАЖНИ СВЯТ

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за регистрационните табели на автомобилите

Косово и Сърбия се договориха за регистрационните табели на автомобилите на косовските сърби и с поредни досреднощни преговори с посредничеството на Европейския съюз беше избегната опасна ескалация на напрежението с непредвидими последици.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обясни:

„Сърбия се задължава да прекрати издаването на нови регистрационни табели с обозначение на градове в Косово. Това беше основният проблем. Косово пък се задължава да не прилага решението си за пререгистрация на автомобилите със сръбски табели“.

Табели с означение „Република Косово“, което за Сърбия е неприемливо, защото тя не признава отцепването на Косово.

Борел допълни, че идните дни ще покани представители на Белград и на Прищина, за да започнат да преговарят за окончателно комплексно споразумение.

Косовският премиер Албин Курти обясни пред парламента в Прищина, че тъкмо това е най-важната част от снощния договор:

„Най-важното в снощното споразумение е посочената цел – двете страни да се договорят не по-късно от идната пролет за пълна нормализация на отношенията, съгласно предложението от ЕС, подкрепено конкретно от Франция и Германия“.

Когато това бъде постигнато, обясни Курти, проблемът с автомобилните номера ще се реши автоматично.

В Белград президентът Александър Вучич обаче беше категоричен:

„Не сме заинтересовани от взаимно признаване с Прищина. Ни най-малко не сме заинтересовани. Умеем сами да си вземаме решенията и добре знаем от какво има нужда страната ни“.

Вучич определи като „тактическа победа“ компромисното решение за регистрацията на колите. Това обаче е било само едно от условията за завръщане на сърбите в косовските институции, посочи той. И настоя Прищина да даде зелена светлина за създаване на Общност на сръбските общини в Косово.

Източник: БНР

Подобни публикации

Край на стачките на медицинските сестри в Англия

Димитър

Френският Сенат прие оспорван законопроект в защита на светската държава

Димитър

Байдън след официалната победа: Време е да обърнем страницата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy