БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Костадин Ангелов: Ще се справим с третата вълна на Covid-19

България е на 4-то място по смъртност в ЕС

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксина и за нашата страна, очаква се днес да приключат експертните разговори и довечера да бъдат решени на най-високо държавно ниво, съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов

„Тази криза на днешния ден (Благовещение – б.р.) отваря няколко проблема, които стават все по-видими. Всички лечебни заведения в страната, третата вълна не прилича по нищо на втората вълна, почти цели фамилии и семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Искам да честитя празника и на тези семейства, които са в лечебните заведения, и да им кажа, че ще направим всичко онова, което е по нашите сили, да се преборим за тяхното здраве“, посочи Ангелов, който даде и статистика за новозаразените през последното денонощие.

„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно, всички лечебни заведения са подготвени. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства и дезинфектанти, като, разбира се, няколко извънредни доставки с ремдесивир, втора извънредна доставка вчера взехме решение ще бъде доставена“, каза още министърът.

Министърът отправи апел към тези, които се съмняват в съществуването на коронавируса: „Истината стои пред очите на всички, тя е много жестока“.

„Тази трета вълна е по-различна със следното нещо – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле“.

69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети, За изминалата седмица броят на излекуваните е 11 856, а броят на потвърдените случаи е 25 354, Болниците обаче се справят с тази ситуация, каза още Ангелов.

14-дневната заболеямост е 661 на 100 000, което ни отрежда 6-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 2-ро на Балканския полуостров.

Пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша, като разликите са значителни, подчерта на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда 4-то място в ЕС и 1-во място на Балканския полуостров. Пред нас са Чехия, Унгария и Словакия, отбеляза още доц. Кунчев.

В страната няма принципна разлика в сравнение с миналата седмица – продължава да е с най-висока заболеваемост – Бургас, Силистра, София, Враца, Плевен.

С най-ниска са Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%. Надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. още онзи ден, тогава върхът бе на 667 на 100 000, сега сме на 679 на 100 000. Нарастването за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността в момента има колебание – то е само 5%, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

На брифинга присъства и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който обяви, че големите магазини могат да отворят, но при определени условия. Самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп с вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките.

Магазините, които имат площ над 300 кв. м и предлагат нехранителни стоки, също могат да продължат дейността си като обособят и ограничат площта си, така че да бъде до 300 кв. м с преградни стени, ленти, щандове, съобщи Борисов.

Поради високия брой заболели бременни и родилки ще бъде създаден и съвет от водещи акушер-гинеколози, които да подпомагат работата на лекуващите лекари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министър Ангелов: Надбягваме се с вируса, изненадани сме от поредната неспазена уговорка с „АстраЗенека“

Димитър

Протест на дърводобивни фирми край Симитли

Димитър

Гъвкавият подход е водещ в борбата с наднорменото тегло

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy