БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Красимир Гигов: Получаваните ваксини се поставят веднага на следващия ден

Днес броят на имунизираните ще надскочи 20 000

На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи пред Радио София проф. Красимир Гигов. Според плана това е първата от петте предвидени фази, обясни ръководителят на Националния ваксинационен щаб.

Единствено в София около половината от заявените ще се доваксинират.

Втората фаза обхваща социалните институции и учебни заведения.

„Да не забравяме, че сме зависими от доставките. Ако днес получим ваксини, да следващия ден те се използват. Организацията е много добра“, обясни проф. Гигов.

Към момента ваксинираните са близо 20 хиляди. И двете ваксини – на „Пфайзер“, и на „Модерна“ са на един и същ принцип и имат добра ефективност – 95%. Разлика има в изискваните условия за съхранение. Засега няма данни за противопоказност на препаратите. Все пак има ограничение по отношение на бременни жени и на пациенти с автоимунни заболявания, допълни проф. Гигов. И подчерта, че хората трябва да са убедени – това засега е единственото средство за предпазване.

Засега България е сред последните места по брой ваксинирани, но скептицизмът отстъпва и все повече наши сънародници искат да се имунизират срещу Covid-19.

Очаква се в началото на февруари в страната да бъдат доставени достатъчно ваксини, с които ще можем да наваксаме изоставането си.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с проф. Гигов.

Източник: БНР

Подобни публикации

Оценяват щетите в Стара Загора след двучасовия порой

Димитър

Наредбата за контролните точки разширява възможностите за отнемане на шофьорската книжка

Димитър

КНСБ: 1320 лв. са необходими на един работещ за месец, на тричленно семейство – 2376 лв.

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy