БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

„Кукерландия“ продължава в Ямбол, започва състезателната част

В Ямбол продължава Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Днес и утре в състезателната програма ще се представят над 50 кукерски групи от всички краища на страната. Организаторите от общините Ямбол и Тунджа са подготвили и богата съпътстваща програма.

Ще бъдат показани ритуалите за плодородие заораване и засяване, характерни за кукерските игри, уточни Георги Русев от отдел Култура в община Ямбол.

„Голяма грешка е разпространеното схващане, че кукерите гонят злите сили, няма такова нещо. Той е наследник на дионисиевите мистерии и е изцяло за плодородие.“

Представянето на групите ще бъде на сцената в градския парк, а председател на журито ще бъде професор Николай Ников.

В градския парк се намира и така нареченият Кукерград, организирани са работилници, в които се показва изработването на кукерски маски и аксесоари за маскарадното облекло. Обособени са базари за производители от цялата страна.

Двадесет и четвъртото издание на „Кукерландия“ бе открита с пищно и оглушително шествие в петък привечер в присъствието на министъра на туризма Илин Димитров.

„Нашата работа е да стимулираме и да подкрепим, да покажем чудесата на България, а тук това безспорно е едно чудо“, каза министър Илин Димитров.

Източник: БНР

Подобни публикации

Сигнали за бомби са изпратени по e-mail в над 30 столични училища

Димитър

Демонстрация на машинно гласуване от 12 до 15 часа в София

Димитър

Увеличават се настанените в болница с коронавирус в Ямболска област

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy