ВАЖНИ СВЯТ

Лавров: Няма положителна реакция от САЩ на най-важния въпрос

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че в американския отговор на поисканите от Москва гаранции за сигурността няма положителен отговор на най-важното безпокойство, но е възможно преговорите да се придвижат напред по други въпроси.

„По главния въпрос… няма позитивна реакция. Главният въпрос е нашата твърда позиция за недопускане на по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на настъпателни оръжия, които могат да застрашат територията на Русия“, посочва Лавров.

В позицията му, огласена в сайта на руското външно министерство в отговор на журналистически въпрос, се посочва в американския отговор „има реакция, позволяваща да се разчита на начало на сериозни разговори, но по второстепенни въпроси“.

Лавров заяви още, че получените отговори от САЩ и НАТО продължават да се проучват. По отношение на американския той отбеляза, че от Вашингтон са поискали той да остане конфиденциален, но „няма съмнения, че в скоро врече той ще „изтече“.

Руският първи дипломат посочи, че двата отговора се разглеждат в комплекс и след междуведомствено съгласуване ще бъдат докладвани на президента Владимир Путин, който ще вземе решение за по-нататъшни стъпки.

В разговор по телефона късно в сряда китайският външен министър Ван И е казал на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че „рационалните безпокойства на Русия в сферата на сигурността трябва да бъдат възприети сериозно и да се урегулират“.

 

Източник: БНР

Подобни публикации

Денков при Радев с изпълнен мандат и имена на министри. Какви са приоритетите?

Димитър

САЩ искат отрицателен Covid тест от всички, пристигащи със самолет

Димитър

Кръстаич: Имаме качества да победим Черна гора

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy