ЗДРАВЕ СВЯТ

Лавров: „Северен поток 2“ няма да увеличи европейската зависимост от руския газ

Руският външен министър Сергей Лавров определи като неоснователни твърденията, че изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на руски газ. Лавров заявява това в публикувано днес интервю за унгарска медия, цитирано от ТАСС.

„Ние разглеждаме изграждането на газопровода „Северен поток 2″ изключително като търговски взаимноизгоден бизнес проект“
, заяви външен министър.

Според Лавров проектът ще укрепи стратегическата енергийна сигурност на Европа за десетилетия напред. Ето защо европейските столици, заинтересовани от проекта, твърдо подкрепят завършването на строителството на газопровода.

“Твърденията, че това ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, са неоснователни, подчертава“ руският първи дипломат. По-правилно е според него е да се говори за „позитивна взаимна зависимост“.

Доставките ще се осъществяват по най-краткия път с най-малки екологични последствия, допълва Лавров.

Газопроводът през Балтийско море „Северен поток 2“ е почти завършен.

Преди дни Съединените щати наложиха нови санкции срещу проекта. Вашингтон смята, че газопроводът, който заобикаля Украйна, е лоша сделка и ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия.

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

По време на вчерашната си визита в Киев германският канцлер Ангела Меркел пък предупреди, че могат да бъдат наложени санкции срещу Русия, ако тя реши да използва проекта за газопровода „Северен поток 2“ като „оръжие“ за натиск срещу Украйна.

Меркел поиска удължаване на договора за транзит на руски газ през Украйна.

Източник: БНР

Подобни публикации

2042 са новите случаи на Covid-19

Димитър

Масови проверки на заведения в Гърция за неправомерно заемане на плажната ивица

Димитър

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy