СВЯТ

Лиз Тръс официално ще заеме поста на британски премиер

Новият британски премиер Лиз Тръс официално ще встъпи в длъжност днес, след като бъде одобрена от кралица Елизабет Втора и тя ѝ възложи да състави ново правителство. Тръс я очаква решаването на трудни задачи, свързани с кризата с поскъпването на живота, а за това е нужен силен кабинет, отбелязаха експерти на Острова.

Още снощи обаче министърът на вътрешните работи Прити Пател подаде оставка, така че погледите през следващите дни ще бъдат насочени също към хората, с които Тръс ще предпочете да работи и да управлява.

В писмото си с оставката снощи до все още действащия премиер Борис Джонсън Прити Пател посочва, че е „неин изборът да служи на партията си от задните депутатски редици“. Тя отбелязва, че ще бъде изключително важно Лиз Тръс да подкрепи всички аспекти на нейната политика за справяне с нелегалната имиграция.

Отдавна се твърди, че Лиз Тръс има готов човек за поста вътрешен министър. Това е главният прокурор Сюела Брейвърман, която също участва в надпреварата за лидер на торите и премиер, а при отпадането си подкрепи Лиз Тръс.

Други почти сигурни назначения са Куази Куартенг за министър на финансите, който сега е министър на икономиката, както и Джеймс Клевърли за министър на външните работи. Клевърли сега е министър на образованието.

В най-скоро време ще станат известни и другите министри, след като Тръс получи благословията от кралицата да състави новия кабинет.

Най-неотложната задача на Тръс е да помогне на домакинствата и на бизнеса с непрекъснато покачващите се енергийни цени. Очаква се план за това да бъде обявен в четвъртък, а междувременно в сряда ще бъде първата схватка на Лиз Тръс в Камарата на общините с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър по време на редовните въпроси към премиера.

Източник: БНР

Подобни публикации

Путин: Присъединяването към НАТО на Швеция и Финландия не безпокои Русия

Димитър

САЩ с интерес към над 20 военни обекта в Гърция

Димитър

Макрон въвежда втора национална карантина във Франция

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy