СВЯТ

Лондон критикува твърдение на ЕС, че Великобритания забранила износа на ваксини

Британският министър на външните работи Доминик Рааб е привикал представителя на ЕС във Великобритания, за да изрази гнева на правителството по повод на твърденията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Лондон напълно е забранил износа на ваксини, съобщиха медиите на Острова.

Новият спор застрашава да отвори още по-голяма пропаст в отношенията между Обединеното кралство и ЕС за политиката за ваксините, писа „Гардиън“. Доминик Рааб е изпратил писмо до Шарл Мишел, изразявайки голяма загриженост след изявлението му във вторник и го обвинява в разпространяване на фалшива информация.

Недоволството в британското правителство се трупа вече от дни, след като твърденията, че Великобритания забранява износа на ваксини се лансират от видни европейски политици и циркулират в европейските медии.

За втори път от началото на годината Лондон и Брюксел се сблъскват по въпроса за производството и разпределението на ваксините, припомня Би Би Си.

През януари ЕС въведе нова система за контрол на износа на ваксини на фона на загрижеността за наличието на доставки на континента с изискване производителите да получават разрешение от националните правителства за планирани продажби. Този ход породи по-широк спор с Великобритания за функционирането на споразумението за търговията след Брекзит в Северна Ирландия, договорено в края на миналата година. Брюксел взе решение да активира член 16 от Протокола за Северна Ирландия, за да спре износа през провинцията, но бързо се отказа след последвалата масова критика.

Лидерите на ЕС са под натиск заради бавния ход на масовото ваксиниране в сравнение с Великобритания, където 23 милиона или една трета от населението вече получиха първа доза ваксина.

Източник: БНР

Подобни публикации

В Англия очакват сериозни наводнения заради проливни дъждове

Димитър

СЗО се надява през 2023 г. Covid-19 вече да не е извънредна здравна ситуация

Димитър

Миналият ноември – най-топлият в Европа, откакто има измервания

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy