ВАЖНИ СВЯТ

Макрон защити пенсионната реформа и призна, че няма обществен консенсус по въпроса

Френският президент Еманюел Макрон се обърна към французите в телевизионно изявление, за да защити отново пенсионната реформа, два дни след като беше одобрена и от Конституционния съд.

Реформата на пенсионната система е приета „съгласно конституцията“ – подчерта френският президент Еманюел Макрон в обръщението си към французите. Той призна, че не е постигнат обществен консенсус по нея, но я защити като необходима, за да осигури „пенсия за всеки“. „Не можем да намалим пенсиите или да не правим нищо“ срещу натрупването на дефицит – отбеляза той.

Президентът предпочете да гледа към бъдещето, като обеща амбициозен план в три направления: труда, справедливостта и прогреса, по-които правителството да действа в следващите месеци. Той повтори поканата си за среща утре със синдикатите, които по-рано отказаха да участват.

На много места из Франция опонентите на реформата заглушаваха изявлението с концерт от удряйки тенджери по улиците. Изказването е било „кухо“, каза веднага пред БФМТВ синдикалният лидер Лоран Берже, а националистката Марин льо Пен отново съжали, че реформата не е оттеглена.

Източник: БНР

Подобни публикации

2096 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Европейската прокуратура настоява да разследва случаите на заобикаляне на санкциите на ЕС

Димитър

Димитров отстъпи 11 места, рекорди в ранглистата за Кузманов, Андреев и Лазаров

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy