БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Мария Габриел: Трябва да бъде подавана точна и постоянна информация на гражданите за ваксините

Не мога да приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу Covid-19, защото вече 6 месеца Европейския съюз показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините“, заяви пред БНР българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежи Мария Габриел.

„Науката и иновациите са в основата на намирането на дълготрайно решение и изход от пандемията и чрез програмата „Хоризонт Европа“, в която има 30 на сто увеличен бюджет за следващия период, ще допринесем за това“, посочи в „Преди всички“ Габриел.

„Юни месец беше публикувана Стратегията за ваксините, която потвърди, че всички държави членки ще имат достъп до ваксините по едно и също време и в еднакви условия. В средата на октомври бяха публикувани препоръките за ваксинационните планове, а след това държавите членки са тези, които имаха отговорността да подготвят логистиката“. Това каза още еврокомисарят Габриел.

Тя припомни, че в началото имаше доза несигурност коя фирма първа ще разработи ваксина, а впоследствие и какви ваксини ще се произведат.

Габриел заяви, че в момента има слабост по отношение на производствения капацитет и там е необходимо да се инвестира повече.

„Няма право за критика, когато става въпрос за това, че има одобрена поръчка, има запазени дози, но трябва да се инвестира в производствения капацитет.“

По отношение на дисбалансите в различните страни във връзка с ваксините Габриел заяви, че опираме до отговорността на държавите членки:

„Тези, които веднага след средата на октомври месец са направили своята организация и планове, са напред във ваксинирането. Така е във Германия“.

На въпрос може ли ваксината да е виза за вход в европейска държава Габриел потвърди, че има такива дискусии, но трябва да се изчака, да се подходи внимателно към този дебат:

„Водеща трябва да остане сигурността на гражданите, тяхното здраве и след това как това може деликатно да бъде комбинирано с това икономиките да работят“.

По отношение на това как държавите членки да ускорят ваксинирането Мария Габриел посочи:

„Нека не забравяме, че ние сме в началото на периода на ваксиниране – десет дни са минали от началото на ваксинацията, а Европейската комисия каза, че ще достигнем по-големи размери през април. Нека се ваксинират с втората доза хората на първа линия.

За мен е по-важно да се подава непрестанно информация, защото виждаме, че има недоверие и към ваксините, още повече че работим в условия на много стриктно спазване на изискванията на Европейската агенция по лекарствата и на стриктно изпълнение на критериите за това какви са данните, които са подадени, как след това фирмите имат планове за управление на риска – това е добавената ни стойност – това трябва да бъде много ясно поднасяно на хората като точна и постоянна информация.“

По темата за проблемите на младите хора в образованието по време на пандемията Габриел изтъкна, че те са показали , че новите технологии са много полезни.

„Всеки месец се събирахме с министрите и така впоследствие публикувах визията ни за европейското пространство за образование и новия план за действие за цифрово образование. Ще предложа като цифров комисар новата програма „Свързаност за училища“, затова, че все още има населени места, в които учениците не са обхванати от новите технологии, това важи и за учителите.

Ще има още една промяна заради това, че децата са в къщи  – в програмата „Еразъм“ за следващия програмен период ще въведем т.нар. „виртуална мобилност“, тя няма да замести физическата, но ще подпомогне участниците да не губят време, да започнат да дефинират проекта“.

В сектор „Култура“ – един от най-силно засегнатите сектори от пандемията – 4 на сто от БВП на ЕС, това с 8 милиона работни места, са засегнати. Но сега културата беше включена в максимален брой действия за подпомагане – чрез схемите за държавна помощ до инвестиционната инициатива за коронавируса.

За първи път благодарение на програмата „Еразъм+“ мобилизирахме покани за проекти в размер на 100 милиона евро в подкрепа на т.нар. партньорства за творчество – образование и култура в едно си подават ръка“, допълни още еврокомисарят.

„По програма „Творческа Европа“ догорихме бюджет, увеличен с 60 на сто спрямо миналия период – или програмата ще разполага с бюджет 2,4 милиарда евро.

С Европейският парламент е договорен и клъстер „Култура“ – с 900 милиона евро ще бъде неговото финансиране – така за първи път цифровите технологии ще заемат централно място в защитата на културата и културното наследство“ .

Източник: БНР

Подобни публикации

Covid-19 е отнел над 1 милион живота тази година

Димитър

В Ямбол няма да има зелени коридори

Димитър

Травма спря Григор Димитров в Австралия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy