СВЯТ

Марк Рюте се извини за робството в колониите на Нидерландия

Нидерландският премиер Марк Рюте в понеделник официално се извини за 250-годишното участие на страната му в търговията с роби, наричайки това „престъпление срещу човечеството“, предаде АФП.

Извинението идва около 150 години след края на робството в отвъдморските колонии на страната, които включваха Суринам в Южна Америка, Индонезия и карибски острови като Кюрасао и Аруба.

Първа от бившите нидерландски колонии реагира Аруба – премиерката Евелин Уевър-Кро прие извинението, но други осъдиха липсата на конкретни действия или диалог.

„Днес от името на нидерландското правителство се извинявам за действията в миналото на нидерландската държава“, заяви Рюте в реч, повтаряйки извинението на английски и на езиците, които се говорят на карибските острови и в Суринам.

„Нидерландия…носи отговорност за голямо страдание, причинено на поробени хора и на техните наследници“, каза Рюте в реч в Националния архив в Хага.

„Живеем тук и сега, можем само да признаем и осъдим робството по най-категоричен начин като престъпление срещу човечеството“, допълни той.

За събитието нидерландски министри пътуваха до седем бивши колонии в Южна Америка и Карибите.

„Не виждам някакви реални действия от Нидерландия и това е срамно“, заяви Иван Венхаарде, председател на Федерацията на афросуринамците пред АФП след речта.

„Това, което изцяло липсваше в тази реч, бе отговорността и отчетността“, посочи от своя страна Арманд Зундер, президент на Националната комисия на Суринам по репарациите.

Нидерландското правителство обяви няколко големи събития от следващата година и фонд в размер на 200 млн. евро за социални инициативи.

Вицепремиерката Сигрид Кааг заяви по време на официална визита в Суринам миналата седмица, че „процесът“ ще започне към 1 юли 2023 г., когато наследници на роби ще отбележат 150 г. от отмяната на робството.

Източник: БНР

Подобни публикации

Унгария заплаши с вето, ако ЕС реши да въведе „ядрени“ санкции срещу Русия

Димитър

Арести в Отава, полицията предупреди за „нестабилни демонстранти“

Димитър

Тръмп намекна, че може да влезе в битката за Белия дом през 2024 г

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy